Országos Doktori Tanács

Témavezetés adatlap

Erdélyi Péter

alapadatok
hallgató
témavezetés címe
A közeli infravörös spektroszkópia és az elektronikus nyelv alkalmazása egyedi táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek és étrend-kiegészítők minőségbiztosításában
témavezető
témavezetés módja
egyéni
fokozat típusa
PhD
témavezetés leírása
Napjainkban egyre fokozódik a hozzáadott értékkel rendelkező élelmiszerek iránti kereslet, melyek az általános tápérték és érzékszervi jellemzőkön felül különböző pozitív élettani hatást képesek nyújtani a fogyasztók számára. Legyen szó funkcionális élelmiszerekről vagy étrend-kiegészítőkről, manapság az általános egészségfejlesztésen túl a versenyelőny szerzése (például fizikai és mentális erőnlétet igénylő sportokban) is egyre nagyobb mértékben lelhető fel a vásárlói döntést befolyásoló tényezők között. A kereseti és kínálati oldalról egyaránt gyorsan növekvő piac eredményeképp számos olyan termékkör van piacon, amelynek sem a törvényi szabályozása, sem a megfelelő minőségellenőrzési módszertana sincs kellően kiforrva, ami a visszaélések kockázatát fokozza. A funkcionális tulajdonságot hordozó, biológiailag aktív összetevők kvalitatív és kvantitatív vizsgálata összetett feladat. A több biológiailag aktív összetevővel rendelkező termékek minőségbiztosítása nagy érzékenységű, gyors és szimultán több komponens vizsgálatára alkalmas analitikai módszereket igényel. Az elektronikus nyelv és a közeli infravörös spektroszkópia kemometriával párosítva ideális módszerek kidolgozására adhat lehetőséget ezen a gyorsan fejlődő, számtalan lehetőséget rejtő területen.
képzés kezdete
2024-09-01
abszolutórium megszerzésének várható ideje
2028-08-01
státusz
folyamatban lévő