Témavezetés adatlap
Galambosi Zsófia
hallgató
témavezetés címe
Érzékszervi módszertanok fejlesztése: illatérzékelés, élelmiszerpárosítás, élelmiszer versenyek
intézmény
doktori iskola
témavezető
témavezetés módja
egyéni
fokozat típusa
PhD
témavezetés leírása
Az érzékszervi bírálók illatérzékelési (identifikáció, diszkrimináció, küszöbérték) gyakorlatában alkalmazott érzékszervi és műszeres teszteket elemezzük. A kutatás első fő célja a nemzetközi protokollok fejlesztési lehetőségeinek meghatározása. Ennek kiindulási pontja a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott ortonazális és retronazális tesztek általános célú (típus, illatanyagok, nemek, korcsoportok, betegségek azonosításra specifikált tesztek) és specifikus célú (statisztikai, érzékelés, aggregációs szabály) elemzése és értékelése.
A kutatás második fő célja az élelmiszer párosítások nemzetközi gyakorlatainak módszertani fejlesztése. Az élelmiszerpárosítások megvalósítására számos gyakorlati módszer létezik, ugyanakkor nincs sztenderd módszer a vizsgálatok elvégzésére. A kutatás során elsősorban a nemzetközi módszertanok összehasonlítását végezzük el, majd ezek alapján egy saját kísérleti protokollt dolgozunk ki és validálunk különböző élelmiszer párosításokkal kapcsolatban.
A kutatás harmadik fő célja érzékszervi élelmiszer versenyek hazai és nemzetközi gyakorlatainak összehasonlító értékelése (bírálók kiválasztása, megfelelőség értékelése, értékelendő érzékszervi szempontok, szempontsúlyok, aggregálási szabályok, specifikus jellemzők) és módszertani fejlesztési pontjainak meghatározása. Ehhez egy és többszempontos statisztikai módszereket, valamint a többszempontú válaszok értékelésére alkalmas módszereket alkalmazunk.
képzés kezdete
2024-02-01
abszolutórium megszerzésének várható ideje
2028-01-01
státusz
folyamatban lévő
témakiírás

