Témavezetés adatlap
Jakab Ivett
hallgató
témavezetés címe
Makrotápanyag profilban és érzékszervi sajátságaiban az tehéntejhez közelítő, gabonaalapú ital előállítástechnológiájának kidolgozása és tápértékének vizsgálata
intézmény
doktori iskola
témavezető
társtémavezető
témavezetés módja
társ
fokozat típusa
PhD
témavezetés leírása
Egyre nő azon fogyasztók száma, akik valamilyen vélt, vagy valós okból nem fogyasztanak tehéntejet, de e termék nyújtotta gasztronómiai élményről nem kívánnak lemondani. Számukra alternatívaként szolgáltatnak a különböző gabona (rizs, zab) és olajos mag (mandula, szója, kókusz) alapú tej imitátumok. A piacon jelenleg széles körben elérthető ilyen termékek két fontos szempontból sem tekinthetők elfogadható tehéntej alternatívának. Egyik ilyen szempont a nem kellő mértékű érzékszervi hasonlóság, a másik a fő tápanyagokban (első sorban fehérje és zsiradék) meglévő markáns különbségek. A kutatás célja, olyan gabonaalapú italkoncepció fejlesztése mely mindkét fent említett – hipotézisünk szerint összefüggő – sajátságban is jelentős előre lépést hoz. Azaz összetételében a tehéntej fehérje és zsiradék tartalmát a jelenlegi imitátumoknál egyértelműen jobban közelítő és így tápértékében és érzékszervi sajátságaiban is egyaránt közelebb álló termékcsoport tudományos megalapozása. A célunk elérése érdekében fejleszteni kívánjuk a fehérje kinyerési és állománystabilizálási technológiákat. A tápérték megítélésére a biológiailag hozzáférhető fehérje, zsiradék valamint ásványi anyag tartalmat fogjuk vizsgálni in vitro emésztészimulációs modellben és műszeres analitikai módszerekkel. A termék fogyasztói megítélését érzékszervi vizsgálatokkal kívánjuk felmérni. Kutatásunkat kiterjesztjük továbbá az állománybeli és tápérték stabilitás vizsgálatára is.
képzés kezdete
2020-09-01
abszolutórium megszerzésének ideje
2024-08-01
státusz
abszolutóriumot szerzett

