Országos Doktori Tanács

Témavezetés adatlap

Nagy Ádám György

alapadatok
témavezetés címe
Immun- és DNS-szenzor fejlesztése élelmiszeranalitikai felhasználásra
témavezetés módja
egyéni
fokozat típusa
PhD
témavezetés leírása
Napjainkban az élelmiszeripar számára egyik legfontosabb feladat az élelmiszerbiztonság és minőség-ellenőrzés analitikai hátterének biztosítása. A jelenleg a gyakorlatban alkalmazott mérési módszerek sok esetben nem alkalmasak az élelmiszerben igen kis koncentrációban jelen levő ható- ill. szennyezőanyagok, marker vegyületek gyors kimutatására, ezért a probléma egyik megoldását a bioszenzorok fejlesztése jelenti. Az optikai hullámvezetés jelenségén alapuló OWLS (optikai hullámvezető fénymódus spektroszkópia) technika az integrált optikai hullámvezető (chip) felületén végbemenő molekuláris kötődések vizsgálatára, immunreakciók, DNS kötődések in-situ nyomon követésére alkalmas eljárás, így alapját képezheti a vizsgálandó kis és nagy molekulájú vegyületek mennyiségi és minőségi meghatározására, ill. adott DNS jelenlétének vizsgálatára. A kutatási feladat egyik része az antitest alapú mérési eljárás kialakításához a fehérje típusú vegyületek rögzítési eljárásának kifejlesztése, az eddig alkalmazott technika módosítása, valamint a vizsgálandó DNS szakasz rögzítésének kidolgozása. A kutatás további részében az adott szenzorok fejlesztésére, majd alkalmazására kerül sor élelmiszervizsgálat területén.
képzés kezdete
2016-01-01
abszolutórium megszerzésének ideje
2019-01-01
státusz
abszolutóriumot szerzett