Témakiírások
Élelmiszerek földrajzi és fajta szerinti eredetének vizsgálata elemtartalom alapján
témakiírás címe
Élelmiszerek földrajzi és fajta szerinti eredetének vizsgálata elemtartalom alapján
intézmény
témakiíró
tudományág
témakiírás leírása
Az élelmiszereken feltüntetett jelölések nagymértékben befolyásolják a fogyasztók döntéseit. Földrajzi régió, illetve a fajta feltüntetése kapcsán ezáltal joggal várható el, hogy igazolható legyen ennek valóságalapja. Erre számos technika nyújthat lehetőséget, többek között az elemtartalmi vizsgálatok is. Nyilvánvaló, hogy az élelmiszer alapanyagául szolgáló növény a termőterületen rendelkezésére álló összetevőkből építi fel szerves anyagait, mely alapvető jelentőséggel bír az összetétel vonatkozásában. Földrajzi és fajta szerinti eredet szempontjából kiemelt szerepe van hazánkban a boroknak, míg a méz fajta szerinti azonosítása is legalább olyan jelentőséggel bír. A jelölt feladata, hogy a megkülönböztetés szempontjából számba jöhető élelmiszereket elkülönítse földrajzi eredet és fajta szerint, elemtartalmi vizsgálatok, majd sokváltozós adatelemzési technikák segítségével.
helyszín
Debreceni Egyetem MÉK Élelmiszertudományi Intézet
jelentkezési határidő
2014-12-10

