Országos Doktori Tanács

Témakiírások

Arzén és szelén mérési módszerek kidolgozása és alkalmazása élelmiszerek és élelmiszeralapanyagok vizsgálatára

alapadatok
témakiírás címe
Arzén és szelén mérési módszerek kidolgozása és alkalmazása élelmiszerek és élelmiszeralapanyagok vizsgálatára
intézmény
témakiíró
tudományág
témakiírás leírása
Az élelmiszeralapanyagok előállításánál rendelkezésünkre álló mezőgazdasági környezet (növény-talaj rendszer) nehézfémekkel és más toxikus elemekkel történő szennyeződése egyre nagyobb méreteket ölt, mely egyre nagyobb veszélyeket jelent(het). A talajok képesek megkötni, felhalmozni az elemeket, de egy bizonyos terhelési szint felett szűrőkapacitásuk kimerül és maguk is szennyező forrássá válnak. A toxikus elemek megjelennek a talajvizekben is, felvehetővé válnak a növények számára, bekerülnek azok vegetatív és generatív szerveibe és így a táplálékainkba. Ennek figyelembevételével nélkülözhetetlen, hogy ismerjük a különböző élelmiszereink és élelmiszeralapanyagaink elemtartalmát, ezen belül is arzén, mint toxikus elem és szelén, mint esszenciális elem mennyiségének alakulását. Ehhez nélkülözhetetlen érzékeny és pontos analitikai módszerek kidolgozása és alkalmazása.
felvehető hallgatók száma
1 fő
jelentkezési határidő
2010-05-15