Országos Doktori Tanács

Témakiírások

Élelmiszerpazarlás – mérés, megelőzés és újrahasznosítás

alapadatok
témakiírás címe
Élelmiszerpazarlás – mérés, megelőzés és újrahasznosítás
témakiíró
társtémakiíró
témakiírás leírása
Az ENSZ 2015-ben tette közzé a Fenntartható fejlődési célokat, amelynek 12.3-as célkitűzése 2030-ig előírja az élelmiszerpazarlás mennyiségének felére történő csökkentését a kereskedelem és a háztartások szintjén, illetve csökkentési célt határoz meg az élelmiszerlánc egyéb területein is, beleértve az elsődleges termelés és az élelmiszer-feldolgozás során keletkező veszteségek minimalizálását. A célok közzététele óra a téma egyre hangsúlyosabban jelenik meg az Uniós szakpolitikában, számos élelmiszerpazarlás-megelőzéssel foglalkozó program indult el, amelyek mérésen keresztül számszerűsítik és nyomonkövetik az élelmiszerpazarlás mennyiségét, emellett összegyűjtik és népszerűsítik a csökkentést elősegítő jó gyakorlatokat. Az EU Közös Kutatóközpontjának (JRC) a közelmúltban közzétett tanulmánya alapján, azonban még mindig kevés bizonyítottan működő jó gyakorlat áll rendelkezésre az élelmiszerpazarlás csökkentésének területén.

A kutatás célja:
- Élelmiszerpazarlás-megelőző tevékenységek tudományos megközelítésű tervezése, végrehajtása és értékelése
- Első lépésként a releváns szakirodalmi források összegyűjtése és kritikai elemzése szükséges a jó gyakorlatok és a hiányosságok azonosításához.
- Javaslatok megfogalmazása a vizsgálati módszertan fejlesztéséhez az azonosított hiányosságok alapján.
- Eredmények közzététele konferenciákon és folyóirat publikációkon keresztül.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
Állatorvostudományi Egyetem, Budapest
jelentkezési határidő
2025-12-12
elvárások
további elvárások
Állatorvosi, élelmiszermérnöki, vagy egyéb agrár vagy műszaki végzettség Angol nyelvtudás