Témakiírások
Nagy hidrosztatikus nyomáskezelés hatásának vizsgálata szárazárukra élelmiszerbiztonsági és minőségi céllal
témakiírás címe
Nagy hidrosztatikus nyomáskezelés hatásának vizsgálata szárazárukra élelmiszerbiztonsági és minőségi céllal
intézmény
doktori iskola
témakiíró
társtémakiíró
tudományág
témakiírás leírása
Az élelmiszeripari nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (High Hydrostatic Pressure, HHP) egy nem-termikus tartósítási mód, aminek hatásáról több élelmiszertermék esetében már vannak ismereteink. A HHP hatásáról a húskészítmények közül a szárazáruk esetében kevés információ lelhető fel, ezért indokolt a tématerület vizsgálata. A kutatási munka a HHP mikrobiológiai állapotra gyakorolt hatásán kívül kiterjed a vízkötési formák (szabad és kötött víz), a vízaktivitás, az avasodás, a fehérje denaturáció, a biogén aminok és a minőségi tulajdonságok vizsgálatára. Az eredmények alapján az élelmiszerbiztonságot és elvárt minőséget biztosító optimális nyomás (MPa) – kezelési idő (perc) kombináció meghatározása a cél. Ez a tudományos ismeretanyagon túl az ipari alkalmazásra is lehetőséget biztosíthat.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
MATE Élelmiszertudományi- és Technológiai Intézet
jelentkezési határidő
2025-12-15

