Témakiírások
A HAGYOMÁNYOS ÉS BIOGAZDÁLKODÁSBAN ELŐÁLLÍOTT SZŐLŐ ÉS BOR ÖSSZHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA
témakiírás címe
A HAGYOMÁNYOS ÉS BIOGAZDÁLKODÁSBAN ELŐÁLLÍOTT SZŐLŐ ÉS BOR ÖSSZHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA
intézmény
doktori iskola
témakiíró
társtémakiíró
tudományág
témakiírás leírása
A kutatás célja a különböző művelési technikák alkalmazásával termesztett szőlő mikroba közösségének vizsgálata és az abból előállított borok mikrobiológiai és kémiai analízise.
A szőlőbogyó felületén rendkívül diverz mikrobaközösség található, amely befolyással van a borerjedésre, ezen keresztül a borminőségre. A kutatómunka során gyűjtött szőlőbogyón előforduló mikroorganizmusok faj szintű azonosítása és a fajon belüli diverzitás vizsgálata molekuláris módszerekkel alkalmazásával történik. A borok kémiai alanalízisére, az aromakomponensek meghatározására műszeres analitikai eljárásokat fogunk alkalmazni.
A kutatási adatok statisztikai elemzésével összehasonlíthatóvá válik a különböző gazdálkodási rendszerek alkalmazásával termesztett szőlő mikrobaközössége, valamint az elkészült borok minősége. A nyert adatok révén pontosabb információt nyerhetünk arról, hogy van-e különbség a hagyományos és organikus termesztési technológiával előállított borok között. A kutatómunka lehetőséget kínál új, az adott technológiához illeszkedő starterkultúra fejlesztésére is. Továbbá, az eredmények hozzájárulhatnak a szőlőtermesztés fenntarthatóságának fejlesztéséhez.
A szőlőbogyó felületén rendkívül diverz mikrobaközösség található, amely befolyással van a borerjedésre, ezen keresztül a borminőségre. A kutatómunka során gyűjtött szőlőbogyón előforduló mikroorganizmusok faj szintű azonosítása és a fajon belüli diverzitás vizsgálata molekuláris módszerekkel alkalmazásával történik. A borok kémiai alanalízisére, az aromakomponensek meghatározására műszeres analitikai eljárásokat fogunk alkalmazni.
A kutatási adatok statisztikai elemzésével összehasonlíthatóvá válik a különböző gazdálkodási rendszerek alkalmazásával termesztett szőlő mikrobaközössége, valamint az elkészült borok minősége. A nyert adatok révén pontosabb információt nyerhetünk arról, hogy van-e különbség a hagyományos és organikus termesztési technológiával előállított borok között. A kutatómunka lehetőséget kínál új, az adott technológiához illeszkedő starterkultúra fejlesztésére is. Továbbá, az eredmények hozzájárulhatnak a szőlőtermesztés fenntarthatóságának fejlesztéséhez.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
MATE Budai Campus, Borászati Tanszék és Élelmiszermikrobiológia, - higiénia és -biztonság Tanszék
jelentkezési határidő
2025-12-12

