Országos Doktori Tanács

Témakiírások

Keresztesvirágú és gyömbérvirágú növények fermentációjával keletkező szerves és szervetlen komponensek koncentrációjának vizsgálata és értékelése

alapadatok
témakiírás címe
Keresztesvirágú és gyömbérvirágú növények fermentációjával keletkező szerves és szervetlen komponensek koncentrációjának vizsgálata és értékelése
intézmény
témakiíró
tudományág
témakiírás leírása
A fermentáció során a mikroorganizmusok lebontják a fermentálható szénhidrátokat és fehérjéket, melynek hatására bioaktív komponensek jönnek létre. Egyes természetes bioaktív komponensekről bizonyították, hogy krónikus gyulladásos betegségek ellen védő hatást fejthetnek ki, és ezek jelenleg is intenzív kutatások tárgyát képezik.
A fermentációban részt vevő mikroorganizmusok képesek másodlagos metabolitok széles skáláját előállítani, mint például antibiotikumokat, vitaminokat és egyéb bioaktív vegyületeket. A fermentáció során a kiindulási nyersanyagból antioxidánsok és polifenolos vegyületek is keletkezhetnek vagy átalakulhatnak aktívabb formába.
A keresztesvirágú és gyömbérvirágú növények fermentációjával keletkező szerves és szervetlen komponenseket szeretnénk vizsgálni, melyek kivitelezése főként spektrometriai és kromatográfiai készülékekkel fog történni.
Célunk a keresztesvirágú és gyömbérvirágú növények fermentációs módszereinek fejlesztése, hogy optimalizáljuk a bioaktív anyagok hozamát és azok összetételét.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
Debreceni Egyetem
jelentkezési határidő
2024-12-05