Országos Doktori Tanács

Témakiírások

Tárolóedények hatása a bor kémiai összetételére és érzékszervi tulajdonságaira

alapadatok
témakiírás címe
Tárolóedények hatása a bor kémiai összetételére és érzékszervi tulajdonságaira
társtémakiíró
témakiírás leírása
A borászatban különféle anyagú és szerkezetű tárolóedényeket alkalmaznak a borok tárolása és érlelése céljából. Az ezekhez használt tisztítószerek, illetve tisztítási megoldások hatását vizsgáljuk. Kérdésfelvetések:
- kimutatható-e a bor (finom)analitikai összetételében a tárolóedény (fahordó, tartály) tisztításához használt tisztítószerek maradványa?
- milyen hatással van (hatással van-e) a tisztítószerek alkalmazása a bor érzékszervi megítélésére?
A kutatások során a bor alap- és finomanalitikai összetételét (savösszetétel, illó fenolok jelenléte stb.) vizsgáljuk, illetve érzékszervi minősítést (profilanalízis, leíró analízis) végzünk.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
MATE
jelentkezési határidő
2024-05-31