Témakiírások
Érzékszervi módszertanok fejlesztése: illatérzékelés, élelmiszerpárosítás, élelmiszer versenyek
témakiírás címe
Érzékszervi módszertanok fejlesztése: illatérzékelés, élelmiszerpárosítás, élelmiszer versenyek
intézmény
doktori iskola
témakiíró
tudományág
témakiírás leírása
Az érzékszervi bírálók illatérzékelési (identifikáció, diszkrimináció, küszöbérték) gyakorlatában alkalmazott érzékszervi és műszeres teszteket elemezzük. A kutatás első fő célja a nemzetközi protokollok fejlesztési lehetőségeinek meghatározása. Ennek kiindulási pontja a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott ortonazális és retronazális tesztek általános célú (típus, illatanyagok, nemek, korcsoportok, betegségek azonosításra specifikált tesztek) és specifikus célú (statisztikai, érzékelés, aggregációs szabály) elemzése és értékelése.
A kutatás második fő célja az élelmiszer párosítások nemzetközi gyakorlatainak módszertani fejlesztése. Az élelmiszerpárosítások megvalósítására számos gyakorlati módszer létezik, ugyanakkor nincs sztenderd módszer a vizsgálatok elvégzésére. A kutatás során elsősorban a nemzetközi módszertanok összehasonlítását végezzük el, majd ezek alapján egy saját kísérleti protokollt dolgozunk ki és validálunk különböző élelmiszer párosításokkal kapcsolatban.
A kutatás harmadik fő célja érzékszervi élelmiszer versenyek hazai és nemzetközi gyakorlatainak összehasonlító értékelése (bírálók kiválasztása, megfelelőség értékelése, értékelendő érzékszervi szempontok, szempontsúlyok, aggregálási szabályok, specifikus jellemzők) és módszertani fejlesztési pontjainak meghatározása. Ehhez egy és többszempontos statisztikai módszereket, valamint a többszempontú válaszok értékelésére alkalmas módszereket alkalmazunk.
A kutatás második fő célja az élelmiszer párosítások nemzetközi gyakorlatainak módszertani fejlesztése. Az élelmiszerpárosítások megvalósítására számos gyakorlati módszer létezik, ugyanakkor nincs sztenderd módszer a vizsgálatok elvégzésére. A kutatás során elsősorban a nemzetközi módszertanok összehasonlítását végezzük el, majd ezek alapján egy saját kísérleti protokollt dolgozunk ki és validálunk különböző élelmiszer párosításokkal kapcsolatban.
A kutatás harmadik fő célja érzékszervi élelmiszer versenyek hazai és nemzetközi gyakorlatainak összehasonlító értékelése (bírálók kiválasztása, megfelelőség értékelése, értékelendő érzékszervi szempontok, szempontsúlyok, aggregálási szabályok, specifikus jellemzők) és módszertani fejlesztési pontjainak meghatározása. Ehhez egy és többszempontos statisztikai módszereket, valamint a többszempontú válaszok értékelésére alkalmas módszereket alkalmazunk.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék
jelentkezési határidő
2023-12-07

