Témakiírások
A élelmiszerláncban használható, mikotoxin kontamináció gátló és/vagy csökkentett élesztők kiválasztása
témakiírás címe
A élelmiszerláncban használható, mikotoxin kontamináció gátló és/vagy csökkentett élesztők kiválasztása
intézmény
doktori iskola
témakiíró
tudományág
témakiírás leírása
A mikotoxin szennyeződés az élelmiszerekben és takarmányozásban globális kihívás. A legfontosabb szennyezést kiváltó gombák hazánkban az Aspergillus és Fusariumfonalasgomba nemzetségekbe tartoznak, toxinjaikkal szennyezhetnek a szántóföldön, takarmány-előkészítés, terménytárolás és -szállítás közben, emellett részben növényi patogén tulajdonságaik révén komoly terméskiesést is okozhatnak. A mikotoxin problémagazdasági, továbbá humán- és állategészségügyi hatásai így megkövetelik a hatékony védekezés, megelőzés stratégiáinak kidolgozását, a gombák növénypatogenitásának megértését, valamint a mikotoxin-szennyezések prevenciójára és eltávolítására irányuló módszerek fejlesztését. Ezen célok elérésére Tanszékünk komplex gombagenetikai- és genomikai, mikrobiológiai, metagenomikai és analitikai megközelítést alkalmaz. A tervezett doktori témaezt a megközelítést használná fel ill. optimalizálná tovább. A doktorandusz feladata a Tanszékbiológiai kontrollra alkalmas mikrobagyűjteményének bővítése elsősorban élesztőkkel, a mikotoxinokat termelő fonalasgombákelleni hatásuk tesztelése in vitro és szilázs fermentációskörülményekközött, a fermentált szilázsban a mikrobiálisközösség változásainak nyomonkövetése metagenomikai módszerekkel, a toxintermelés és a gombanövekedés gátlásának meghatározása, valamint genetikai és genomikai módszerekkel annak megállapítása, hogy mely élesztőkmilyen tulajdonságaik révén lépnek a fonalasgombákkal interakcióba. Mindezenkísérletekkel a célunk egy hatékony, gyakorlatban alkalmazható és megfelelőkísérleti adatokkal és bioinformatikai elemzésekkel alátámasztott megbízhatóságú biokontroll ill. mikotoxingátló élesztőtörzs vagy törzskeverékkifejlesztése. Tervezzük a biológiai kontroll céljából kiválasztott élesztőtörzsek toxinkötő, illetve –lebontó képességének a vizsgálatát is, különös tekintettel az élelmiszerláncba bejutó Fusariumtoxinokra.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
Debreceni Egyetem
jelentkezési határidő
2021-08-15

