Témakiírások
Kíméletes tartósító eljárások hatása élelemiszerpatogén mikroorganizmusokra bogyós gyümölcsökön
témakiírás címe
Kíméletes tartósító eljárások hatása élelemiszerpatogén mikroorganizmusokra bogyós gyümölcsökön
intézmény
doktori iskola
témakiíró
társtémakiíró
tudományág
témakiírás leírása
A gyümölcsök és zöldségek mikrobás szennyeződésére számos lehetőség van termesztés és feldolgozás folyamatai (trágyázás, szennyvíz vagy szennyezett öntözővíz útján, szállítás és kezelés stb.) során. Ezen termény csoportok fogyasztásával összefüggő élelmiszer-eredetű megbetegedések növekvő gyakorisága egyre nagyobb aggodalomra ad okot az élelmiszer-biztonság szempontjából. Az említett termékcsoportok világszerte jelentős számú vírusos és bakteriális fertőzés okozói voltak. Korlátozott tudományos információ áll rendelkezésre a növényi alapanyagokon előforduló bakteriális és vírusos kórokozók számának csökkentésére szolgáló módszerek hatékonyságáról és a jelenleg hozzáférhető adatok nagyon változók. Szükség van további kísérleti adatokra, olyan kíméletes gyakorlati eljárások kidolgozására, amelyek nem a termék érzékszervi tulajdonságainak megváltoztatása nélkül növelik a mikrobiológiai biztonságot, és amelyet az élelmiszer-előállítók felhasználhatnak a terméken terjedő mikrobiológiai kockázatok minimalizálása érdekében.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
SZIE Budai Campus, 1118 Budapest, Villányi út 29-35.
jelentkezési határidő
2020-05-29

