Országos Doktori Tanács

Témakiírások

Zöldség alapú élelmiszerek eredetiségének meghatározása analitikai gyors módszerekkel

alapadatok
témakiírás címe
Zöldség alapú élelmiszerek eredetiségének meghatározása analitikai gyors módszerekkel
témakiíró
tudományág
témakiírás leírása
Az élelmiszerhamisítás napjaink globális problémája, amelynek folyamatosan újabb válfajai jelennek meg a piacon. Az élelmiszerek hamisításának feltárására hagyományosan alkalmazott módszerekkel szemben az élelmiszerek eredetiségének meghatározásához megbízható, gyors és roncsálásmentes technikák szükségesek, amelyek alkalmasak akár intakt biológiai rendszerek tanulmányozására is. A termékspecifikusan végzett vizsgálatokkal kiegészített gyors módszerek (pl. spektroszkópiás és multiszenzoros vizsgálatok) alkalmasak a nem szokványos hamisítás kimutatására és mértékének becslésére. A projekt keretében, az élelmiszerhamisítás tényének feltárására és mértékének megállapítására alkalmas, közeli-infravörös spektroszkópia és elektronikus nyelv alapú gyors mérési módszerek fejlesztését végezzük, laboratóriumi körülmények között különféle eljárással hamisított zöldség alapú élelmiszereken.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
SZIE
jelentkezési határidő
2020-01-15