Témakiírások
Lipid-szénhidrát kölcsönhatások tanulmányozása modell-és reális rendszerekben
témakiírás címe
Lipid-szénhidrát kölcsönhatások tanulmányozása modell-és reális rendszerekben
intézmény
doktori iskola
témakiíró
társtémakiíró
tudományág
témakiírás leírása
A téma keretében zsiradékok és cukrok rendszereinek állománykialakító hatását kell elemezni. A kutatómunka kiterjed arra is, hogy a legjelentősebb állományjellemzők tekintetében a két makronutriens milyen kölcsönhatást gyakorol egymásra. A vizsgálatokat modellrendszeren, majd reális élelmiszerekben (elsősorban édesipari termékekben ) szükséges elvégezni tekintettel arra, hogy az édesipari és sütőipari termékekben a zsiradékok nem önmagukban vannak csak jelen, hanem más alkotókkal együtt, jellemzően egyszerű vagy összetett szénhidrátokkal. Ezen alkotót együttesen felelnek pl. a töltelékkrémek állományának kialakításáért, a termékek tárolás alatti változásaiért.
A kutatás során a WHO ajánlásainak figyelembevételével keressük a zsiradékcsökkentés és a cukorhelyettesítés lehetőségeit, az állományváltozás függvényében. A kutatás során a lipid-szénhidrát komplexek fizikai, termikus és reológiai jellemzőit vizsgáljuk, összetételük függvényében.
A kutatás során a WHO ajánlásainak figyelembevételével keressük a zsiradékcsökkentés és a cukorhelyettesítés lehetőségeit, az állományváltozás függvényében. A kutatás során a lipid-szénhidrát komplexek fizikai, termikus és reológiai jellemzőit vizsgáljuk, összetételük függvényében.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
jelentkezési határidő
2019-01-31

