Országos Doktori Tanács

Témakiírások

Növényi eredetű élelmiszerek bioaktív komponenseinek vizsgálata GC-MS módszerrel

alapadatok
témakiírás címe
Növényi eredetű élelmiszerek bioaktív komponenseinek vizsgálata GC-MS módszerrel
intézmény
témakiíró
témakiírás leírása
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási (MÉK) Karának a következő években az az egyik célja, hogy magas hozzáadott értékű élelmiszereket fejlesszen ki, mely keretében természetes eredetű bioaktív hatóanyagokat tartalmazó növényi alapanyagokat kíván felhasználni. Ennek során nagy hangsúlyt kíván fektetni a különböző nagy fontosságú szerves és szervetlen komponensek teljes nyomonkövethetőségére. Ez a KFI tevékenység, többek között, tartalmazza a különböző zöldség-gyümölcs és a gabona vizsgálatát is. Ennek kivitelezéséhez az Élelmiszertudományi Intézetben rendelkezésre álló szervetlen és szerves analitikai kémiai kapacitások nyújtanak lehetőséget. A szervetlen komponensek mérésére ICP-OES és ICP-MS készülékek állnak rendelkezésre, míg a szerves komponensek vizsgálatánál a jelenleg beszerzés alatt lévő gázkromatográf-tömegspektrométer (GC-MS) analitikai berendezés biztosít megfelelő infrastrukturális hátteret.
A kutatómunka egyik célkitűzése, hogy a hallgató dolgozzon ki megfelelő mintaelőkészítési és mérési módszert az élelmiszeriparban alapanyagként használt növények, elsősorban gyümölcsök bioaktív vegyület profiljának meghatározására GC-MS készülék használatával.
A kutatómunka másik célkitűzése: mivel a gázkromatográfiás elválasztással kombinált tömegspektrometria kiválóan alkalmas mind a gőztér, mind a gyümölcspárlatok mennyiségi és minőségi elemzésére, így ezzel a technikával összegyűjtött adatok, egyrészt alkalmasak lehetnek eredetre jellemző különbözőségek meghatározására, másrészt a növények szerves komponensei vizsgálatával, a növényekben található magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek előállítására.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
Debreceni Egyetem MÉK
jelentkezési határidő
2017-06-05