Országos Doktori Tanács

Témakiírások

Új salátafélék pulton tarthatóságának komplex értékelése

alapadatok
témakiírás címe
Új salátafélék pulton tarthatóságának komplex értékelése
témakiíró
társtémakiíró
témakiírás leírása
A hazai zöldségfogyasztási szokások sokat változtak az elmúlt években, a levélzöldségek, és azon belül a salátafélék friss fogyasztása is jelentősen növekedett. A salátakeverékek előállítása, csomagolása és pulton tarthatósága nemcsak a zöldségtermesztők, hanem az élelmiszeripar számára is aktuális kérdéseket jelentenek. Munkánk során célunk a legújabb salátatípusok és azokból készített keverékek pulton tarthatóságának komplex vizsgálata. Közös együttműködésben a legjelentősebb hazai salátatermesztőkkel és vetőmag forgalmazó cégekkel. A kutatás fő célja megvizsgálni, hogy a pulton tarthatóság egyes paraméterei hogyan befolyásolják a salátafélék minőségi mutatóit. A vizsgálatok keretében szövettani, fogyasztói és szakértői érzékszervi, a keverékek termék optimalizálását megalapozó szemkamerás vizsgálatokra és jellemző beltartalmi értékek mérésére kerülne sor. A kutatási téma megvalósításának feltételei a két közreműködő Tanszéken biztosítottak.
felvehető hallgatók száma
1 fő
helyszín
Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék
jelentkezési határidő
2016-05-31