Országos Doktori Tanács

Személyi adatlap

Sárdi, Éva

személyes adatok
név
Sárdi Éva

Az adatok frissességéről nyilatkozott: 2025-01-26

doktori iskolák
időszak
2016-01-07 –
 
időszak
2018-05-31 –
 
időszak
2025-09-01 –
testületi tagságok
szavazati jogú külső tag

Doktori Iskola Tanácsa
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Kertészettudományi Doktori Iskola

fokozatok
tudományos fokozat
CSc
fokozat megszerzésének éve
1996
fokozatot kiadó intézmény neve
Magyar Tudományos Akadémia
címek
tudományos cím
DSc
cím megszerzésének éve
2006
címet kiadó intézmény neve
Magyar Tudományos Akadémia
munkahelyek
2013 –

nyugalmazott

ny. tud. tanácsadó, c. egyetemi tanár

kutatás
kutatási terület
A növények stressz-ellenállóságában és a humán egészség-megőrzésében egyaránt szerepet játszó vegyületek, folyamatok kutatása. A transzmetilezési folyamatok szerepe. Vizsgálati módszerfejlesztés.
jelenlegi kutatásainak tudományága
növénytermesztési és kertészeti tudományok
akkreditációs szempontból jelentős további információk
Kutatás: Rovarpor virágból inszekticid előállítása. A transz-metilezési folyamatok szerepe (görögdinnye-Fusarium, bab-Pseudomonas, paprika-Xanthomonas). Körténél, kajszinál, szőlőnél a fagy, babnál a szárazság, búzánál és árpánál a nehézfém-stressz hatása. Az egyedfejlődéshez kapcsolódó összefüggések (szénhidrátok, mobilizálható metil-csoportok, enzimaktivitás). A betegség-ellenállóságában és a humán prevencióban egyaránt szerepet játszó vegyületek, folyamatok.
doktori képzés
aktuálisan témavezetett hallgatók
abszolutóriumot szerzett hallgatók
közlemények
2019

Blázovics A, Sárdi E: Wine Grapes (Vitis vinifera) and Wine-Based Food Supplements

In: Seyed, Mohammad Nabavi; Ana, Sanches Silva (szerk.) Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements, Elsevier Academic Press (2019) pp. 461-465.

dokumentum típusa: Folyóiratcikk

független idéző közlemények száma: 1

nyelv: angol

2018

Szügyi Sándor, Sárdi Éva: Health-affecting methyl-donor compounds in sour cherry (prunus cerasus l.) fruit parts in the fruit burgeoning stage

ACTA ALIMENTARIA: AN INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE 47: (3) pp. 298-306.

dokumentum típusa: Folyóiratcikk

nyelv: angol

2018

Blázovics A, Sárdi É: Methodological repertoire development to study the effect of dietary supplementation in cancer therapy

MICROCHEMICAL JOURNAL 136: pp. 121-127.

dokumentum típusa: Folyóiratcikk

független idéző közlemények száma: 3

nyelv: angol

2010

NEMESKÉRI E, SÁRDI É, REMENYIK J, KŐSZEGI B, NAGY P: Study of the defensive mechanism against drought in french bean (Phaseolus vulgaris) varieties

ACTA PHYSIOLOGIAE PLANTARUM 32: (6) pp. 1125-1134.

dokumentum típusa: Folyóiratcikk

független idéző közlemények száma: 35

nyelv: angol

2006

SÁRDI É, SZARKA E, CSILLÉRY G, SZARKA J: Biochemical examination of the General Defense System of plants by OPLC.

JPC - JOURNAL OF PLANAR CHROMATOGRAPHY - MODERN TLC 19: (109) pp. 233-237.

dokumentum típusa: Folyóiratcikk

független idéző közlemények száma: 4

nyelv: angol

2005

Bozso Z, Ott PG, Szatmari A, Czelleng A, Varga G, Besenyei E, Sardi E, Banyai E, Klement Z: Early detection of bacterium-induced basal resistance in tobacco leaves with diaminobenzidine and dichlorofluorescein diacetate

JOURNAL OF PHYTOPATHOLOGY-PHYTOPATHOLOGISCHE ZEITSCHRIFT 153: (10) pp. 596-607.

dokumentum típusa: Folyóiratcikk

független idéző közlemények száma: 22

nyelv: angol

1994

Sárdi É, Tyihák E: Simple determination of formaldehyde in dimedone adduct form in biological samples by high performance liquid chromatography.

BIOMEDICAL CHROMATOGRAPHY 8: (6) pp. 313-314.

dokumentum típusa: Folyóiratcikk

független idéző közlemények száma: 30

nyelv: angol