Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Törzstagok

Az egyetemi doktori tanácsok elnökeinek

 

 

Kedves Kollegák!

 

Az Országos Doktori Tanács az államilag finanszírozott doktori ösztöndíjas helyek elosztásának algoritmusát úgy alakította, hogy abban szerepet kap a doktori iskolai törzstagok száma is. Ennek megvan a maga logikus indoka, ezért született ez a döntés.

A doktori adatbázis nemrég elkezdődött és október 31-i határidős feltöltése és más információk is azt jelezték, hogy több doktori iskolában intenzív „törzstag-toborzás” kezdődött, valószínűsíthetően az előbbi szempont alapján.

A törzstagok funkciója eredetileg úgy fogalmazódott meg, hogy ők (legalább) heten garan­tálják a doktori iskola minőségét, a további törzstagok, ha egyáltalán szükségesek, ezen már nem igen tudnak javítani. Van DI, ahol most 52 törzstag jelölt van, feltehetőn itt már a „minőség átcsapott mennyiségbe”. Erre nincs szüksége a magyar doktori képzésnek, és természetesen valószínűtlen, hogy ennyi törzstag akkreditációt kapjon. Véleményünk szerint a téma­vezetői és oktatói feladatok éppen úgy fontosak és megtisztelők mindenki számára egy DI-ban , mint a törzstagság. Ezt a kérdéskört a későbbiekben körültekintőbben is elemeznünk kell.

A tartalmi kérdéseken túl a jelen helyzet a következő: Az ODT a 2008. évi doktoranduszi keretszámok elosztásáról még ebben az évben kialakítja javaslatát.

A MAB azt tervezi, hogy 2008. február 29-i plénumán hozza meg állásfoglalását a kb. 180 DI ügyében, beleértve a törzstagi megfeleltetéseket. Addig nincsenek akkreditált törzstagok.

Ebből következik, hogy az idei keretszám elosztásnál a DI-k törzstagjainak figyelembe vételére egyszerűen nincs lehetőség, ezért ODT az algoritmusából ezt most kihagyja.

Mindezek alapján arra kérjük a doktori tanácsok elnökeit a DI-k vezetőit, hogy törzstagokra javaslatot a DI akkreditrációja érdekében, minőségi és teljesítmény alapon tegyenek , s ne alakuljon ki, ne gerjesztődjön egy szükségtelen és egészségtelen „törzstag-toborzás”.

 

Üdvözlettel:

 

 

Zombory László

az ODT   elnöke

Bazsa György

a MAB elnöke

 

                                                                        

                                                                      

 


 
nyomtatás utolsó módosítás: 2007. X. 17. 12:57:27
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )