Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Gyakran Ismételt Kérdések

A doktori iskolák többek számára tanulságos kérdései és az azokra adott MAB vagy ODT válaszok. A lista folyamatosan bővül.

 

1.

DI : Úgy értettem az oktatói útmutatóból, hogy amennyiben új mesterszak indításában nem vett valaki részt, akkor egyelőre nem kell, hogy legyen akkreditációs nyilatkozata. Ez tényleg így van? Ebben az esetben a „nem” opciót válasszuk az „adott-e már oktatóként valamely intézménynek akkreditációs nyilatkozatot?” kérdésre?

MAB : Az akkreditációs nyilatkozat adása a törzstag szempontjából 2010. szeptember 1-jéig nem kötelező, tehát a kérdésre „igen” és „nem” válasz is adható (jó lehet). Akinek azonban más miatt (pl. mesterszakindítás) már kellett ilyen nyilatkozatot adnia, akkor törzstagként csak olyan DI-ben vehető figyelembe, amely annál az intézménynél működik, ahová a nyilatkozatát adta. Az oktatói nyilatkozat az alap-, a mester- és a doktori képzésre is egyaránt vonatkozik. Nem lehet képzési szintenként más-más intézmény számára nyilatkozatot adni.

 

2.

DI : MTA kutatócsoport tagja mit jelöljön be főállásnak? Az MTA kutatócsoportot vagy a befogadó egyetemet, ahol tudományos főmunkatárs? (Tanszéknek számítunk, de ez nyilván nem munkajogi kategória.)

MAB : Egyetemen működő MTA-kutatócsoport tagja -noha munkajogilag az MTA alkalmazottja - a doktori iskola működése szempontjából az adatbázisban válassza főállásnak az egyetemet.

 

3.

DI : Elvileg abból is lehet törzstag, akinek március 31-jéig még nincs fokozatot szerzett hallgatója, de szeptember 1-ig még nagy valószínűséggel lesz, és ez az adott dátumig igazolásra is kerül. Itt belefuthatunk abba a problémába, hogy a fokozatot szerzett hallgatóknál 0 szerepel az adatlapon, tehát a rendszer szerint nem felel meg a törzstagi kritériumoknak, így pl. témát is csak akkor hirdethetek, ha átminősítem témavezetővé (ez közben már kiderült számomra). Ugyanakkor ha témavezető, nem megy át a törzstagi minősítésen. Vagy először hirdessünk témát, aztán legyen törzstag?

MAB : A várhatóan fokozatot szerző hallgatót fel kell venni a „témavezetés: hallgatók” táblázatba, de a végzés idejét üresen kell hagyni. Így nem lesz 0 a fokozatot szerzett hallgatók száma. A 2009. szeptember 1-jéig sikeresen fokozatot szerzett hallgatókról - természetesen a témavezető(k) megjelölésével - a MAB postai levelet vár az egyetem rektorától.

 

4.

DI : A 3. kérdéshez kapcsolódóan: Ha az adatbázist március 31-én lezárják, akkor hogyan lesz lehetőségünk arra, hogy az évszámot e hallgatókhoz beírjuk?

MAB : A nyilvános adatbázist csak 1 órára zárjuk le, azután újra megnyílik, az évszám bármikor pótolható, illetve sikertelen védés esetén a nevet törölni lehet a listáról. A MAB a lezáráskor „lemásolja” az adatbázist. Az akkreditációs eljárást ebben a másolt verzióban végezzük.

 

5.

DI : Képzőművészeti doktori iskolában új törzstagok adatait kívánjuk felvinni, akik a kutatási területüknek zeneművészeti témákat jelölnek meg. Mi a teendő?

MAB : Az Egyetemi Doktori Tanács tárgyalja meg a doktori iskola tudományág(ai)nak ill. művészeti ág(ai)nak bővítését, figyelemmel az elvárható koherenciára. Az egyetemi kar - ha van ilyen - vezetésének egyetértését is bírva, a rektor írjon postai levelet a MAB elnökének, amelyben bejelenti a bővítést. Miután az informatikusok kibővítették a doktori adatbázisban a doktori iskola tudomány/művészeti ág(ai)t, lehetővé válik az adatok felvitele.

 

6.

DI : 2009. február - március folyamán a doktori iskolának új vezetője lesz. Be kell-e jelenteni a MAB-nak a vezetőváltást?

MAB : az új vezető alkalmasságának vizsgálata beleillik a 2009. áprilisban kezdődő akkreditációs eljárásba. Így az új vezetőt most nem kell külön bejelenteni, 2009. március 31. utáni vezetőváltást azonban az eljárási rend szerint igen.

 

7.

DI : Az akkreditációhoz négy „megfelel” minősítésű egyetemi tanár törzstag kell. Hány lehet közülük professor emeritus?

MAB: Egy sem! A „megfelel” minősítésű professor emeritust figyelembe veszi a MAB az akkreditációnál a 7 (több tudományágas DI esetén: tudományáganként 3) törzstag között, de nem a 4 (több tudományágas DI esetén: tudományáganként 2) egyetemi tanár törzstag között.

 

8.

DI : Újonnan létesítendő doktori iskola is készítsen Önértékelést?

MAB : Nem, új doktori iskolától ezt nem kérjük.

 

9.

DI: A professor emeritus mit jelöljön meg főállásnak?

MAB: A professor emeritus akkor felel meg formailag, ha munkahelyként a doktori iskola intézményét jelöli meg, és a „főállás” sorban „A doktori iskola intézményében emeritált?” kérdésre „igen”-t választ ad.

 

10.

DI: Egyetemi docens mit válasszon beosztásnak?

MAB: Egyetemi docens válassza a „beosztás” legördülő menüjéből az „egyetemi oktató vagy kutató” sort.

 

11.

DI: A képzés nélküli fokozatszerzőket hol tüntethetjük fel az adatbázisban?

MAB: A képzés nélküli fokozatszerzőket az akkreditáció szempontjából nem tudjuk figyelembe venni a doktori iskolában.

 

12.

DI: Ha az oktató az akkreditációs nyilatkozatát egy főiskolának adta, akkor mit válaszoljon az „adott-e már oktatóként valamely intézmények akkreditációs nyilatkozatot?” kérdésre?

MAB: Ha a nyilatkozatát főiskolának adta, akkor a doktori iskolában törzstag nem lehet, csak témavezető vagy oktató.

 

13.

DI: Biológia tanári mesterszakot miért nem lehet választani?

MAB: Mert tanári mesterszakra csak neveléstudományi doktori iskolát lehet alapozni, vagyis akkreditált tanári mesterszak választására csak a neveléstudomány tudományágban akkreditálást kérő doktori iskolák számára nyílik lehetőség. Biológia tanári mesterszakon végzett diák felvételt nyerhet biológiai tudományok tudományágban akkreditált doktori iskolába.

 

 2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
nyomtatás utolsó módosítás: 2007. IX. 28. 00:30:29
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )