Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Az ODT logója: iránytű - európai egyetemek

 

Az Országos Doktori Tanács logójához

Szilágyi Szabolcs, az logó grafikusa

 

 

Az egyetemről

 

A középkori keresztény Európa talán legmaradandóbb alkotása az európai egyetem, a tanulás és tanítás legfelsőbb intézményének létrehozása. Közel egy évezrede, hogy a Salernói Egyetem őse, a latin, görög és arab kultúrák találkozásánál létrejött orvosi iskola megalakult, majd a 11. század végén már a szűkebben vett nyugati impérium két fontos központjában, Bolognában és Párizsban olyan intézmények körvonalai kezdtek kirajzolódni, amelyek a 13. század európai keresztény szellemiségére döntő és megtermékenyítő hatást gyakoroltak. Bologna és Párizs mellett a 13. századra esett az első egyetemalapítási hullám szerte Európában, de csak azokon a területeken, amelyek az egykori Római Birodalomnak is részei voltak. Ha a sikertelen vagy csak rövid ideig tartó kísérleteket nem is számoljuk, e században alakultak Oxford és Cambridge (Anglia), Montpellier , Toulouse , Orleans , (Franciaország), Padova , Nápoly, a római Kúria (Itália), Salamanca (Kasztília) és Lisszabon (Portugália) egyetemei Európa latin keresztény részében.” (Szögi László: A párizsi egyetem és Magyarország)

 

A magasabb művelődés olyan korábbi centrumai, mint a Kr. e. IV. századtól létező athéni filozófiai iskola, a harmadik század eleje és a hatodik század közepe között virágzó beirúti jogi iskola vagy a 425-ben alapított és egészen 1453-ig működő konstantinápolyi "egyetem", csak bizonyos értelemben tekinthetők a középkori európai egyetem előképeinek .”

„Közismert, hogy a Bizánccal, Damaszkusszal, Bagdaddal vagy Córdobával fennálló tartós kapcsolatoknak a kereskedelmen túl milyen jelentős kulturális közvetítő szerepük volt. Közismert, hogy az így előkerült görög-arab-zsidó szövegváltozatok és kommentárok a fent említett, lassanként hivatásos kutatóvá és fordítóvá szakosodó értelmiségiek legfőbb csemegéi voltak, s az európai kultúra és tudomány legjelentősebb erjesztőivé lettek.” ( Ferencz Sándor : A középkori egyetem)

 

 

Az iránytűről

 

„Az iránytű a négy legnagyobb kínai találmány egyike. Olyan nagyszerű találmányokkal osztozik ezen a címen, mint a selyem, a könyvnyomtatás és a puskapor. Ezek mindegyike Kína határain túllépve a világ egyetemes kultúrájának legjelentősebb felfedezéseinek sorába tartozik. A mágneses iránytű első említése Európában 1190-re tehető… Az iránytűvel az arabok ismertették meg Európát. Az arab források kb. a 13. század elején tesznek említést egy halformájú iránytűről. Ez a forma igen jellegzetes kínai változata az iránytűnek.” Tokaji Zsolt: A kínai iránytű története

 

 

Az Országos Doktori Tanács logójáról

 

O D T (rövidítés 3 vonalban), iránytű, +-, mérleg, célkereszt, bekarikázás, építészetben szintkóta stb. Ez az iránytű, keletről, a klasszikus műveltség bölcsője felöl mutat nyugatra, az oktatás új súlypontja, Európába felé, mely első egyetemek létrejöttének színhelye. Az iránytű, egy keleti találmány, melynek megjelenése Európában gyakorlatilag pont az első egyetemek (Párizs, Oxford, Bologna stb.) születésének idejére tehető (11-12. század) E szerkezet a helyes irány, a navigáció, az egyetemes útmutatás s a tudomány szimbólumává válik.


 
nyomtatás utolsó módosítás: 2007. IX. 18. 19:53:47
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )