Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Levél a miniszterhez

                                                                                             

Dr. Hiller István úrnak,

miniszter

 

Oktatási és Kulturális Minisztérium

1884 Budapest

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

 

Örömmel értesítem, hogy az Országos Doktori Tanács a közelmúltban megalakult.

 

A Tanács elsőként a legfontosabb - a felsőoktatási törvény által hatáskörébe utalt - feladatát ellátva, a doktori képzésre biztosított államilag támogatott hallgatói létszámkeret intézmények közötti elosztásának elvét határozta meg. Az elosztásnál alkalmazandó elveket az 1. sz. melléklet tartalmazza.

 

Ezen elv alapján az intézmények közötti megoszlást, és az intézményeken belüli finanszírozási típusok arányát szintén mellékelem . A számítási eredmény alapját képező adatok a 3. sz. mellékletben találhatóak.

 

Jelzem Önnek, hogy a Tanács megkezdte a felosztási elvek felülvizsgálatát, hogy a leginkább indokolt szempontok, és azok megfelelő súlyú figyelembevételével, a szervezett doktori képzés hatékonyságát a keretfelosztás ösztönző hatása révén is növelhessük. Ugyanakkor arra kérjük Miniszter Urat, hogy a Románia Európai Unióhoz történő csatlakozása révén az ODT által felosztásra javasolt keretre megjelenő többlet pályázói igény okán a Tanács által meghatározott elvek alapján felosztható keret növelését megfontolni szíveskedjék.

 

Úgy vélem, hogy a magyarországi doktori képzés túl van az indulás sajátos nehézségein. Amint az a 3. mellékletből is látható, a figyelembevett 3 éves időszakban egyetemeink 3475 tudományos fokozatot adtak ki, ami meghaladja az ugyanezen időszakban kiadott doktori ösztöndíjak számát. Figyelembe véve, hogy mindeközben 6327 fő lépett be a szervezett képzésbe, megállapíthatjuk, hogy a legmagasabb színtű egyetemi képzés eredményessége túllépte az 50%-ot. Tudva azt, hogy számos hiba és nehézség van még, melyek leküzdéséért folyamatosan dolgozunk, e tény okot ad számunkra a bizakodásra.

Már most arra kérem Önt, hogy a következő évi költségvetés tervezésénél e jelentős hatásfok-növekedést is érvként használva érje el a doktori képzés forrásainak növelését mind a kutatási normatíva, mind pedig az ösztöndíjak számának növelése révén. E kettő - megfelelő arányú - együttes növelése, és az egyetemek gondos munkája eredményezhet további eredményesség-növekedést.

 

Kérem, hogy kérésemet megfontolni, s a 2007. évi állami doktori keretszám felosztási javaslatunkat figyelembe véve, az elosztásról döntését meghozni szíveskedjék.

 

Nagyrabecsüléssel:

 

Budapest, 2007. február 8.

Dr. Zombory László

elnök


 
nyomtatás utolsó módosítás: 2007. IX. 16. 15:09:19
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )