Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Előterjesztés a PhD értekezések teljes szövegének megjelentetésével kapcsolatban

Tények

1)       A 33/2007. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a doktori iskoláknak adatbázisban meg kell jelentetniük az értekezéseket és a tézisfüzeteket (lásd melléklet). A megjelentetés szempontjából háromféle értekezésről beszélhetünk:

a.        a jövőben meghirdetett védésű értekezések,

b.       a kormányrendelet kihirdetése után meghirdetett védésű, és az OKM adatbázisába már nem feltöltött értekezések,

c.        2001-2007 között az OKM adatbázisába feltöltött értekezések

Amelyik doktori iskola nem jelenteti meg a nála védett értekezéseket (és téziseket) elektronikusan, adatbázisban, az jelenleg mulasztásos törvénysértést követ el. Az ODT feladata az lehet, hogy ennek kiküszöbölésében segítsen.

2)       Az "adatbázis" ésszerűen azt jelenti, hogy valamelyik könyvtári adatbázisban jelenjenek meg az értekezések és tézisek pdf-jei: így kereshetők, olvashatók, és archiválva is vannak.

3)       Az ODT honlapján megjelennek a múltbeli és jövőbeli védések meghívói . Ezekre beköthető az értekezések és tézisfüzetek URL-je. Több intézmény ezt meg is teszi, mások azonban nem. Az URL-ek helyenként könyvtári webcímekre mutatnak (pl. BCE doktori iskolái), helyenként a doktori iskola honlapjára feltöltött file-okra (pl. ME, Deák Ferenc DI).

 

Javaslatok

1)       Minden doktori iskola nyilatkozzon 2009 január 31-ig, melyik könyvtár adatbázisába (vagy milyen saját adatbázisba) fogja feltölteni az értekezéseket és téziseket, és mikorra fejezi be a feltöltést, valamint hogy az itt használt URL-ek első része hogyan ismerhető fel (pl. http://phd.lib.uni-corvinus.hu/ ) azért, hogy az adatbázis felismerje a nem szabályos URL-eket, és a doktori iskolát értesíteni tudja, ha az URL nem ennek megfelelő).

2)       2009 február 15-től kötelező meghirdetéskor az értekezés és tézisfüzet (legalább egy nyelven) URL-jének bekötése a meghívóba (most is lehetséges, de nem kötelező). Az URL-ek közvetlenül egy-egy PDF állományra mutatnak. Lehetőségek:

a.        értekezés (eredeti nyelvén) - kötelező

b.       tézisfüzet magyarul

c.        tézisfüzet idegen nyelven

Az egyik tézisfüzet megjelentetése kötelező, mindkettő ajánlott, ha létezik mindkét nyelven.

Amíg az URL nem szabályos, a meghirdetés csak előzetes; a védés előtt egy hónappal és két héttel a DI vezetője értesítést kap a hibás címről, egy héttel előtte a meghirdetés visszavonódik.

3)       Az ODT 2009. január 31-ig

a.        kiegészíti az ODT adatbázist a múltbeli védések beviteli lehetőségével,

b.       az OKM-től átveszi és az ODT adatbázisba betölti a korábban feltöltött értekezések adatait, és a doktori iskolák számára biztosítja az URL-ek javítási lehetőségét.

4)       A doktori iskolák (vagy a megbízott könyvtárak) 2009 február 28-ig feltöltik az OKM doktori adatbázisból a náluk védett értekezéseket, és a tézisfüzeteket, elhelyezik egy könyvtár adatbázisában elektronikusan hozzáférhető formában, és beírják a védés adatait az ODT adatbázisba.

5)       A doktori iskolák (vagy a megbízott könyvtárak) 2009 március 31-ig feltöltik a náluk védett, az OKM adatbázisában nem szereplő értekezéseket, adataikat és a tézisfüzeteket egy könyvtár adatbázisába elektronikusan hozzáférhető formában, és beírják a védés adatait az ODT adatbázisba.

6)       2009. március 31 után doktori iskola az iskolában megtörtént védésre csak akkor hivatkozhat (elszámolás, beszámoló, támogatás), ha ennek adatai és PDF-je a fenti módon elérhetők az ODT adatbázisból.

 

Melléklet

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2001-től üzemeltette a doktori értekezések adatbázisát ("Doktori Adatbázis", http://phd.okm.gov.hu/ vagy http://phd.om.hu/ ). Erre minden doktori iskolának fel kellett tölteni a sikeres PhD védések adatait, a tézisfüzeteket, és magukat az értekezéseket is.

2007-ben az OKM körlevélben értesítette az intézményeket, hogy a doktori adatbázis üzemeltetését megszünteti, és ezentúl minden doktori iskola saját hatáskörben köteles a PhD értekezések adatait és az értekezéseket a weben közzétenni. Az erre vonatkozó kormányrendelet kivonata:

A "33/2007. (III. 7.) Korm. rendelet doktori iskola létesítésének eljárási rendjéről és a doktori fokozat megszerzésének feltételeiről" a következőképpen rendelkezik:

11. §

(1) A doktori értekezés mindenki számára nyilvános. A doktori értekezés és annak tézisei elektronikus, illetve nyomtatott formában való nyilvántartásáról, teljes terjedelmű nyilvánosságra hozataláról a felsőoktatási intézmény gondoskodik.

(2) A doktori értekezés és annak tézisei nyilvántartását elektronikus formában az intézmény honlapján külön adatbázisban - a doktori tézisek és értekezések adatbázisában - magyar és angol, esetleg más, az adott tudományág sajátosságainak megfelelő nyelven mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.

 

2008. december 8.

 

Kollár István

adatbázis koordinátor

 2023. X. 03.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2023. december 5-én, kedden 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
nyomtatás utolsó módosítás: 2008. XII. 20. 00:00:57
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )