Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Technikai információk

doktori iskola adminisztrátoroknak és intézményi koordinátoroknak

a felülvizsgálatot követően

 

1. a doktori iskolák zárolt adatainak megnyitása

Az első felülvizsgálati eljárás a doktori iskoláknak számos esetben minőségbeli fejlődési lehetőséget mutatott fel. Ezek, és az adatok 2007. október végi zárolása óta eltelt időszakban bekövetkezett változások átvezetésére most már sor kerülhet. Az adatbázisban biztosítjuk az intézmények számára a lehetőséget ahhoz, hogy a kapott minősítéseket a változatlan adattartalommal összevetve értékeljék, azért három hétig nem oldjuk fel automatikusan a doktori iskola és törzstagjelöltjeinek zárolt adattartalmát. A feloldás a következő módokon történhet:

a)        Azonnali feloldást kérhet doktori iskola azonosítószám( ok) megjelölésével az intézményi koordinátor az adatbázis koordinátorától.

b)       Egyéb kérés hiányában április 21-én minden (március 28-ig értékelt) doktori iskola feloldásra kerül.

c)        Az intézményi koordinátorok április 21. előtt kérhetik a feloldás elhalasztását. Ez esetben a későbbi feloldást ugyancsak elektronikus levélben kell kérniük.

A feloldást követően a doktori iskola minden adata és dokumentuma újra módosíthatóvá válik. Ugyanígy minden törzstagjelölté is, akik az eljárás alatt témavezető és oktató besorolású társaikkal szemben nem élhettek a korrekciók és frissítések lehetőségével.

 

2. személyi összetétel módosítása

Az oktató és témavezetői állomány aktualizálása eddig is akadálytalan volt ( amin útmutató 7 .2 .).

Törzstagok körének bővítése csak közvetlenül újabb megfelelési eljárás előtt (a zárolás előtt pár nappal) célszerű, hiszen a felülvizsgálaton még át nem esett személyek adatlapjai a nem megfelelt a törzstagok sorában jelennek meg.

Előfordulhat, hogy nem felel meg minősítést kapott törzstagjelölt maga kéri levételét a törzstagok sorából, mivel azzal együtt a negatív minősítés is automatikusan lekerül adatlapjáról. Ugyanilyen döntést hozhat a doktori iskola is. Ezt a szokásos módon ( amin útmutató 6 .3 .) lehet megtenni. Mivel azonban a MAB határozatok törzstagokra vonatkoznak, a törzstagok sorából való törléssel egyidejűleg a feltételesen megfelel , és megfelel minősítések is lekerülnek a személyek adatlapjairól. A törzstagság kezelése emiatt megnövekedett jelentőséggel bír, így a hibák minimalizálása érdekében a törlésre a rendszer mostantól rákérdez.

 

3. tudományági besorolás( ok) módosítása

2007. októberében a doktori iskolák tetszőlegesen adhatták meg tudományterületeiket, illetve tudományágaikat az adatbázisban az új jogszabályi keretek szerint. A MAB eljárása az akkor kért besorolásokat vagy megfelelőnek találta, vagy nem. Ezzel összhangban mostantól nem tetszőleges azok megadása, hanem eljáráshoz kötött.

a)       Újonnan alakuló doktori iskolák az adatbázis-hozzáférés igénylésekor jelölik meg a kért tudományági besorolást (legfeljebb hármat).

b)      Folyamatosan működő doktori iskolák ugyancsak az adatbázis koordinátorától kérhetik a tudományági besorolás megváltoztatását. Bővítést közvetlenül új eljárás indítása előtt lehet kérni, míg szűkítést bármikor. Több doktori iskola esetében a feltételes megfelelés oka jelenleg az, hogy több tudományágat jelöltek meg az eljárás indításakor, mint amennyire megfelelést kaptak. Ők a tudományterületi besorolás módosítás-kérésével tudják teljesíteni a megfelelés kritériumát. Ez a redukció azonban nem automatikus, ugyanis a doktori iskolának arra is van lehetősége, hogy abban a tudományágban is megfelelő számú megfelel minősítésű törzstaggal erősítse meg magát, amelyben az első eljárásban nem kapott megfelelést.

 

4. kommunikáció

a)       Tapasztalataink szerint kulcskérdés, hogy az adminisztrátorok elolvassák az alábbi, a honlapon már korábban megjelent dokumentumokat, mert csak így tudják hatékonyan segíteni a doktori iskola oktatóit:

·         2007/5/V. sz. MAB határozat (a doktori iskolák létesítésének és működésének követelményei)

·         2007/10/III. 2. sz. MAB határozat (A törzstagjelöltek és a doktori iskolák értékelése (értékelési szempontok))

·         A MAB elnökének 2008. III. 31-i körlevele

Szükség esetén ezeket ajánlhatják érdeklődő törzstagjaik számára is, kiváltképp a másodikat, amely az érékelési eljárás szempontrendszerét mutatva ad megfelelő értelmezést és magyarázatot a döntésekhez.

b)      A döntéseket és azok részleteit, indoklásait tartalmazó tanúsítványok ( összegzés ) különböző megjelenéseit és hozzáféréseit a felülvizsgálati eredmények közleményben találják meg minden célcsoport számára.

c)       Amennyiben további információra van szükségük, akkor

·         technikai, adatbázis és lejárási ügyekben a szokásos információs láncon, míg

·         a felülvizsgálati határozatok tartalmát illetően (ha a hivatkozott dokumentumok nem adnak elégséges információt) a MAB titkárságához fordulhatnak az 1/344-0314 számon.

 

Minden adminisztrátor és koordinátor számára tisztán látható célokat kívánok:

 

 

Csizmadia József

 

 

 


 
nyomtatás utolsó módosítás: 2008. III. 31. 21:32:36
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )