Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Habilitáció
 
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
tisztelettel meghívja Önt

DR. SZENTPÉTERI MÁRTON designkutató, egyetemi docens
DR. SZENTPÉTERI MÁRTON designkutató, egyetemi docens
habilitációs előadására.


Az oktatási előadás

2012.12.06. - 10.00 h
Szakmai kollokvium

2012.12.06. - 11.00 h
"DESIGNKULTÚRA: A TERVEZETT TÁRGYAK ÉLETRAJZA"- magyar nyelvű habilitációs előadás, angol nyelvű összefoglalóval

A vezető brit szakember, Guy Julier szerint a designkultúra mint kutatási terület mindennapi életünk, s az azt elementárisan formáló tervezett környezet anyagi és immateriális összefüggéseinek teljességét foglalja magába, s korántsem csak a materiális dimenzió foglalkoztatja azt önmagában. Jóllehet a terület egyfelől képeken, szavakon, formákon és tereken keresztül artikulálódik, másfelől azonban diskurzusokkal, cselekvésekkel, meggyőződésekkel, kulturális struktúrákkal és kapcsolatrendszerekkel is törődik. Ennek megfelelően a kortárs designkultúra-tudomány fokozott hangsúllyal figyelmez például arra a sajátos tudásformára, amit maguk a tervezett tárgyak közvetítenek, illetve különösen arra az interaktív viszonyra, mely a szubjektumok tárgyalakító és a tárgyak személyiségformáló ereje között számottevő. Ugyancsak igen komoly szerepe van immár annak, hogy a jelentéshatásokkal szemben a kultúra anyagi dimenzióira érzékeny jelenléthatások vizsgálata is markáns szerephez jusson a designkultúra kutatásában. Az új anyagikultúra-kutatás területéről származó tárgyéletrajz módszere e törekvéseket egyesíti szemléletesen és a tervezőhallgatók számára is közérthető módon.

Helyszín: MOME - A épület, I. em. 117 - Auditórium
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Péter Vladimír s.k.
egyetemi tanár,
a Habilitációs Bizottság elnöke
2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )