Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Soósné Dezső Zsuzsanna
Légköri instabilitások diagnosztikája és szerepe a szinoptikus skálájú csapadékrendszerek fejlődésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Soósné Dezső Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): ELTE TTK FFI Meteorológiai Tanszék
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

"A légköri instabilitások alapvető jelentőséggel bírnak a különböző tér- és időskálájú időjárási folyamatok alakulásában. A doktori kutatás során arra keressük a választ, hogy egyes ciklonok és más csapadékrendszerek fejlődésénél mekkora szerepet játszanak a különféle instabilitások. Célunk egy olyan eljárás kidolgozása, ami a baroklin, barotrop, szimmetrikus és konvektív instabilitás hatásának kvantitatív elemzését teszi lehetővé. Kiemelten vizsgáljuk, hogy a Kárpát-medence térségében az időjárás alakulásában mekkora szerepet kapnak az egyes instabilitás-típusok. E vizsgálatok eredményeképpen pontosabbá válhatnak az időjárás-előrejelzések is, különös tekintettel a nagy csapadékot adó helyzetekre, melyek tér- és időbeli megjelenésének előrejelzése gyakran komoly kihívást jelent az előrejelző szakemberek számára.
A konkrét kutatási téma a jelentkezővel való egyeztetés során alakul ki."

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2015-05-29


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )