Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Palotás Árpád Bence
Szénhidrogén frakciók előállítása kőszén, polimer hulladékok, illetve biomassza termikus és termo-katalitikus hőbontásával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Kerpely Antal Anyagtudományok és -technológiák Doktori Iskola

témavezető: Palotás Árpád Bence
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet
helyszín rövidítés: MEMAK


A kutatási téma leírása:

A világ energiaigénye az elmúlt évtizedek során erőteljes növekedést mutatott, amelynek hosszú távú fenntartható biztosítása korunk egyik kulcskérdése. A komplex probléma kezelésére számos alternatíva született, amelyek többsége sok megoldandó feladatot és nyitott kérdést tartalmaz. A kőszén, biomassza, műanyag (polimer) hulladékok termikus és termo-katalitikus hőbontásával (krakkolás, pirolízis) értékes vegyipari alapanyagok és energiahordozó állítható elő. A témával kapcsolatos szakirodalom mélyrehatóan foglalkozik a szóban forgó nyersanyagok ilyen irányú hasznosításával. Az anyagáramok együttes feldolgozása során a különböző alkotók jelentős mértékben hatnak a hőbontás kinetikájára és így a képződő termékekre. Az eljárásokban keletkező frakciók kémiai összetételét a hőmérséklet, nyomás, reaktorkonstrukció -és az egyik legérzékenyebb paraméter- a katalizátor típusa jelentősen befolyásolja. A konverzió és szelektivitás vizsgálata, valamint a hőmérséklet változásának pontos hatása reakciósebességi állandókra nézve az egész technológia megvalósíthatóságának alapját képezi. A termo-katalitikus hőbontási folyamatok során további jelentős problémát jelent az alkalmazott katalizátorok aktivitásának romlása, amely szintén nagyban befolyásolja a képződő frakciók minőségi és mennyiségi eloszlását, emiatt nélkülözhetetlen a kémiai reakciók minél jobb megismerése. A reakcióparaméterek optimalizálására számos modellt készítettek, amelyek azonban csak a tiszta, homogén nyersanyagok feldolgozása során lejátszódó folyamatokat írják le. Az előállított értékes gáztermék energetikai és kémiai felhasználását korlátozza azok szennyezőanyag tartalma. Emiatt nagyon fontos kérdés a hatékony, gazdaságos és nem utolsó sorban a környezetkímélő tisztítási folyamatok kidolgozása, vizsgálata. Lényeges, hogy az eljárás folyamata közben történő szennyezőanyag tartalom csökkentése miként oldható meg úgy, hogy a bonyolult reakciórendszert –és ez által a termékeloszlást- ne befolyásolja negatívan.

előírt nyelvtudás: középfokú nyelvvizsga
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-06-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )