Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Soósné Dezső Zsuzsanna
A futóáramlás (jet stream) szinoptikus-klimatológiai vizsgálata és a jövőben várható tendenciák becslése az észak-atlanti térségben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Soósné Dezső Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

"A sarkvidéki poláris és a mérsékelt övi meleg levegőt elválasztó polárfront mentén elhelyezkedő futóáramlások alapvetően befolyásolják a különböző térskálájú időjárási folyamatokat. E kutatás célja az észak-atlanti térség futóáramlásainak szinoptikus-klimatológiai elemzése, a jet stream időjárásra gyakorolt hatásainak részletes vizsgálata numerikus időjárási modellek reanalízis adatai alapján.
A következő évtizedekben a globális éghajlatváltozás következtében a jet stream elhelyezkedésében, erősségében is változásokra lehet számítani, ami döntően befolyásolhatja a nagytérségű és mezoskálájú időjárási jelenségek előfordulását is. Célunk e változások tendenciájának vizsgálata finom-felbontású regionális éghajlati modellek felhasználásával.
A konkrét kutatási téma a jelentkezővel való egyeztetés során alakul ki."

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-11-27


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )