Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pongrácz Rita
Bartholy Judit
Az új, sugárzási kényszer-alapú szcenáriókra vonatkozó regionális klímaszimulációk előállítása a Kárpát-medence térségére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Bartholy Judit
társ-témavezető: Pongrácz Rita
helyszín (magyar oldal): TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

A 2013. és 2014. során megjelent IPCC-jelentésekben alkalmazott új típusú szcenáriókban az üvegházhatású gázok antropogén kibocsátása helyett a sugárzási kényszer várható megváltozása a kiindulási információ. Ezek alapján egyelőre csak globális klímamodellekkel készültek 2100-ig szóló éghajlati becslések. A különböző gazdasági szektorok (pl.: mezőgazdaság, energiaellátás, katasztrófavédelem, erdészet, stb.) számára a jövőre vonatkozó hatástanulmányaikhoz regionális, a Kárpát-medence térségére vonatkozó finom felbontású információkra van szükség. Ezek előállítása regionális modellfuttatásokkal lehetséges. A doktori téma feladata a regionális modellszimulációk (RegCM és PRECIS) elvégzése, a múltra vonatkozó validáció, valamint a jövőre kapott eredmények részletes értékelése. A konkrét kutatási témát, a specifikus célokat a jelentkezővel egyeztetve véglegesítjük.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
programozási ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-11-27


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )