Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mertinger Valéria
Alumínium ötvözetek termomechanikus kezelésének hatására bekövetkező kristálytani textúra fejlődésének kvantitatív vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Kerpely Antal Anyagtudományok és -technológiák Doktori Iskola

témavezető: Mertinger Valéria
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet
helyszín rövidítés: MEMAK


A kutatási téma leírása:

Az iparban, különösen a kis energiafelhasználású gépjárművek előállítása során a járműiparban az alumínium ötvözetek még mindig stratégiai szerepet töltenek be.
Az ipari alumínium termékeke kiemelkedő szegmense képklékenyalakítással történik előállításra. A végtermék mechanikai tulajdonságait döntően befolyásolja a technológia során alkalmazott dinamikus és statikus újrakristályosodás. Az újrakristályosodási folyamatot az alakítási technológia és a hőkezelés paraméterei, valamint az alapanyag összetétele határozzák meg. Az újrakristályosodási folyamat kvantitatív leírásának legmegfelelőbb módja a röntgendiffrakción alapuló textúravizsgálat.
A kutatómunka célja a különböző technológiai folyamatok közben végbemenő textúraváltozás kvantitatív leírása, illetve a textúraváltozást befolyásoló paraméterek bemutatása. A kutatómunka során vizsgált technológiák a Properzi öntvehengerlés, hideg-, és meleghengerlés. A vizsgált anyagok az ötvözetlen, és a brazing technológiákban alkalmazott alumínium ötvözetek. A textúra jellemzése pólusábrák és ODF függvények elkészítésével történik.

előírt nyelvtudás: középfokú nyelvvizsga
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-05-13

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )