Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Palotás Árpád Bence
Energia hasznosítás újszerű megközelítéssel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Kerpely Antal Anyagtudományok és -technológiák Doktori Iskola

témavezető: Palotás Árpád Bence
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet
helyszín rövidítés: MEMAK


A kutatási téma leírása:

Környezetünkben rengeteg energiaforrás található, formájuk változatos (fény-, szél-, hő-, vagy mechanikai energia), mennyiségük azonban többnyire olyan csekély, hogy nem éri meg foglalkozni a hasznosításukkal, hisz nem állt rendelkezésre olyan megoldás, amivel bármilyen módon érdemes lett volna hasznosítani ezeket a "hulladék"
energiákat. Az elektronika terjedésével számos olyan eszköz vált a mindennapok részévé, ami nagyon kevés energiát fogyaszt, ezáltal egyre inkább felértékelődnek a korábban gazdaságtalanul kicsi energiaforrásnak tekintett jelenségek.

Az "energiaszüret" (energy harvesting) koncepció azokat a technikákat/technológiákat foglalja össze, melyekkel a körülöttünk lévő világ apró energiaveszteségeit ill. forrásait összegyűjti, többnyire elektromos energiává alakítja és tárolja. Segítségükkel pl. kisebb elektronikák energiaellátása biztosítható.

A kutatás célja hasznosítható nagyságban energiatermelés megvalósítása a környezetünk és tevékenységünk olyan részéről, amire korábban nem gondoltunk. Különösen felértékelődhetnek azok a források, melyeket a természet, vagy egyes tevékenységünk jellegénél fogva szinte kimeríthetetlen forrásnak tekinthetünk. Ilyen források lehetnek pl:
- Hőenergia - súrlódási hőből, hőtermelő berendezések, pl. kemencék, kazánok hőveszteségeiből, napsugárzásból
- Mechanikai energia - pl. gépek, berendezések, járművek, emberek mozgása következtében fellépő rezgésekből, mechanikai feszültségekből, zajból, levegő és vizek áramlásából, beszéd és gépek zajából
- Elektromágneses energia - napfényből vagy mesterséges világításból, tekercsekből, indukcióból, örvényáramból

A lehetőségek számosak és ennek megfelelően az optimális megoldás is változatos lehet. Elsődleges eszközeink a piezoelektromos átalakítók, fénydiódák, napelemek, Peltier-elemek, ultrakondenzátorok és az ezekhez szükséges saját fejlesztésű elektronikai megoldások. Célunk olyan rendszerek létrehozása és optimális üzemeltetésének kifejlesztése, melyekkel olyan eredetű energia is felhasználhatóvá válik, amit korábban nem tekintettünk hasznosíthatónak. Ilyen példa pl. a közlekedés és gyaloglás okozta rezgések, enyhe szélmozgás, esőcseppek kopogása, gépek okozta rezgések, zaj, zsibongás, stb. energiájának hasznosítása.

előírt nyelvtudás: középfokú nyelvvizsga
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-05-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )