Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kékesi Tamás
Fémtartalmú salakok, porok, iszapok és oldatok hidrometallurgiai feldolgozása az értékes fémek kinyerése és a veszélyes hulladék ártalmatlanítása céljával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Kerpely Antal Anyagtudományok és -technológiák Doktori Iskola

témavezető: Kékesi Tamás
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Metallurgiai és Öntészeti Intézet
helyszín rövidítés: MEMAK


A kutatási téma leírása:

A fémelőállító, fémfeldolgozó, felületkezelő valamint az elektronikai ipar technológiáiból többféle, értékes fémeket is jelentős mennyiségben tartalmazó hulladék keletkezik. Ezeknek a másodnyersanyagoknak a feldolgozásához ki kell dolgozni újszerű, hatékony, szükséges mértékben szelektív fémkinyerési módszereket. A hidrometallurgiai technikákkal megfelelő összetételű elektrolitoldatokat előállítva nagytisztaságú katódos fémtermékek nyerhetőek elektrolitikus leválasztással. Az elektrolízis feltételeit membrán szeparáció, különleges elektród és cellakonstrukció, valamint modulált áram alkalmazásával kell fejleszteni. Alternatív lehetőség az értékes fémvegyületek előállítása. A hatékonyság és környezetkímélés szempontjait egyeztetve kell újszerű megoldásokat kifejleszteni a kutatásokkal.

előírt nyelvtudás: középfokú nyelvvizsga
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-05-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )