A mikotoxinok kártékony hatásainak kutatása egyre inkább előtérbe kerül a dinamikusan és töretlenül fejlődő akvakultúra területén is, hiszen a halliszt kiváltását célzó törekvések egyúttal a növényi fehérjehordozók növekvő mennyiségű felhasználását jelenti világszerte. Hazánkban az ilyen kutatásoknak különös jelentőséget ad az a tény, hogy fő halfajunk, a ponty takarmányozása hagyományosan többnyire csökkent értékű gabona magvakkal történik.
Vizsgálataink során szeretnénk felmérni a tógazdasági gyakorlatban alkalmazott pontytakarmányok mikotoxin fertőzöttségét, az öt fő csoport (aflatoxin, ochratoxinok, fumonisin, zearalenon és trichothecének) jellemző koncentrációit. Laboratóriumi kísérlettekkel kívánjuk meghatározni a mikotoxinnal fertőzött takarmány hatását a ponty növekedésére, takarmányértékesítésére és szaporodási kapacitására. Az elsődleges termelési tulajdonságokon túl a főbb élettani paraméterek és az immunstátus dózisfüggő alakulását pedig a zearalenon esetében tervezzük vizsgálni.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1