Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Széman Zsuzsa
Az öregedés biológiai, mentális, társadalmi és szociálpolitikai kérdései és az ebből adódó feladatok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
szociológiai tudományok
Mentális egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Széman Zsuzsa
helyszín (magyar oldal): MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézet
helyszín rövidítés: MTA


A kutatási téma leírása:

Az életkor emelkedése és a társadalom öregedése új helyzeteket teremt az élet egyéni és társadalmi megszervezésében. Ezek kezeléséhez – önálló résztémákként – ismernünk kell (a) az öregedés biológiai-egészségügyi vonatkozásait, (b) az öregedéssel és az életkörülmények változásával járó mentális és életmódbeli változásokat, (c) az idős emberek társadalmi kontextusait és (d) az idősekkel kapcsolatos intézményrendszer és szociálpolitika helyzetét és az itt jelentkező feladatokat.
Két dimenziót kell különválasztani. Az egyik a konkrét személyekre és a velük való foglalkozásra, a másik az idősügy intézményes és politikai kezelésére irányul. Előbbi főként pszichológiai-szociológiai, utóbbi szervezéstudományi-politikai, szociálpolitika szemléletű.
Az első alapkérdése, hogy miképpen lehet az idősödő embert az időskorral járó problémák objektív és szubjektív kezelésére felkészíteni. Hogyan lehet az öregedéssel gyakran együtt járó, különösen a munkaerőpiac elhagyásával kialakuló céltalanság, akár depressziót előidéző érzését kiküszöbölni, A közelmúlt kutatásai bebizonyították, a kortárcsoportra irányuló újfajta – nem hagyományos karitatív– önkéntes tevékeny révén az idösödő ember saját magát és kortárscsoportját is képes a társadalomba integrálni, illetve társadalmi leszakadását megakadályozni.
Az időskori problémák, a fizikai és mentális idősgondozás kezelésében egyre jelentősebb szerepet kap az emberi erőforráson alapuló gondozás mellett az infokommunikáció. A közelmúltban végzett interdiszciplináris kutatások szerint széleskörben már elterjedt (pl. internet) infokommunikációra épülő új megoldás vagy újonnan kifejlesztett eszközrendszer segítségével az idősek életminősége jelentősen javítható, és ezáltal lehetséges bizonyos mentális problémákat enyhíteni vagy megszüntetni.
Az idősügy másik fontos kérdése, hogy milyen intézményi körülményeket kell teremteni az idős emberek életminőségének javításához, és hogy ez milyen szervezeti, politikai, szociálpolitikai követelményeket támaszt.
A fenti problémakör tárgyalása hazai és nemzetközi kutatások, összehasonlítások alapján történik.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2013-09-24

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )