Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az akut mentális stressz egészségre gyakorolt hatása, a stressztényezők és az érintett populáció megismerése, és a betegség megelőzése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
szociológiai tudományok
Mentális egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Tomcsányi János
helyszín (magyar oldal): Budai Irgalmasrendi Kórház, Kardiológia
helyszín rövidítés: BIK


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi két évtized felismerése, hogy az akut emocionális stressznek nagyon jelentős és egészen speciális hatásai lehetnek a szomatikus megbetegedésekre, így a cardiovascularis területen is.
Az emocionális stressz és a hirtelen halál összefüggésére azok az epidemiológiai vizsgálatok hívták fel a figyelmet, amelyek az elmúlt évtized katasztrófái, illetve egy adott közösséget jelentősen befolyásoló események mortalitást fokozó hatását írták le.
Ennek egyik formája az ún. stressz cardiomyopathia, amit japán leírói alapján Takotsubo cardiomyopathiának is hívnak. A reverzibilis szívizombetegség érintettje az esetek többségében az a középkorú női korosztály, amelyet akut mentális stressz ért. A betegség ma már jól diagnosztizálható noninvazív és invazív kardiológiai vizsgáló módszerekkel, de keveset tudunk a mentális stressz patomechanizmusáról, illetve a prevencióról.
A hirtelen jelentkező emocionális stresszállapot jelenségének háttere már legtöbb esetben jól vizsgálható. A célpopuláció felismerésének azonban még vannak fehér foltjai. Ezen kívül a gyógyszeres/műszeres kezelés mellett szükséges lenne különféle mentális stratégiák kidolgozása.
E témán keresztül a jelentkező PhD hallgatóknak lehetőségük van ennek az új interdiszciplináris területnek az elméleti feltárására, a betegpopuláció megismerésére és diagnosztikus eszköztár kidolgozására. Ehhez kapcsolódhat az érintett betegekkel való interjúk révén gyakorlati ismeretek megszerzése és prevenciós stratégiák kidolgozása.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2013-06-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )