Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Póliska Csaba
Szűcs István
Szennyvíziszap termikus ártalmatlanítási és hasznosítási lehetőségeinek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Kerpely Antal Anyagtudományok és -technológiák Doktori Iskola

témavezető: Szűcs István
társ-témavezető: Póliska Csaba
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet
helyszín rövidítés: MEMAK


A kutatási téma leírása:

A lakosság életminőségének javulása növekvő mennyiségű szennyvíz képződésével jár. A szigorodó környezetvédelmi előírások a lakossági szennyvizek tisztítása során keletkező iszapok ártalmatlanítási és hasznosítási lehetőségeit egyre szűkebb korlátok közé szorítják - mind az Európai Unióban, mind pedig Magyarországon. Emiatt az eddig bevált hazai gyakorlaton feltétlenül változtatni kell: a döntően mezőgazdasági célú felhasználást élelmiszer biztonsági és egészségügyi kockázatok miatt a jövőben nem engedélyezik, ezért korszerű iszapkezelési technológiák kutatása, kifejlesztése vált szükségessé.
A szennyvíziszap nagy szervesanyag tartalmából eredően az ártalmatlanítás egyik gyors és biztonságos megoldása a termikus feldolgozás lehet. Az ennek során felszabaduló hő technológiai – például iszapszárítási - vagy energetikai célokra fordítható. A folyamat hőenergetikai hatásfoka és a tűztérben keletkező környezetszennyező komponensek képződési intenzitása, valamint a szilárd égési maradékok tulajdonságai erősen függnek az iszap ásványi és kémiai összetételétől, különösen a nedvességtartalmától. A szennyvíziszap biztonságosan fenntartható ártalmatlanítása más biomassza eredetű tüzelőanyagok felhasználását is igényli, amelyek bekeverési tömegarányát a fenti jellemzők és a tüzelőanyag tulajdonságai befolyásolják.
A tudományos kutatás fő célja a szennyvíziszap égetésekor végbemenő száradási, illókiválási, begyulladási és stabil égési folyamatok elméleti összefüggéseinek feltárása - a termikus ártalmatlanítás környezetkímélő technológiai feltételeinek kialakítása érdekében. A kutatások alapjául szolgáló mintaanyagok egy hazai városi szennyvíztisztító üzemből beszerezhetők. A korszerű mérőműszerek az ME Műszaki Anyagtudományi Karának Energia és Minőségügyi Intézetében rendelkezésre állnak. A laboratóriumi kísérletek elvégzéséhez szükséges nagyhőmérsékletű berendezések döntő része működőképes, vagy a speciális vizsgálatoknak megfelelően kialakíthatók.

előírt nyelvtudás: középfokú nyelvvizsga
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2013-05-13

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )