Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A migráció, különösen a más országokba költözés hatása a személyes életvitelre, az emberi kapcsolatokra és a szubjektív jóllétre

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
szociológiai tudományok
Mentális egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Tóth Pál Péter
helyszín (magyar oldal): KSH Népességtudományi Kutatóintézet
helyszín rövidítés: KSH


A kutatási téma leírása:

Korunk egyre általánosabb jelensége a mobilitás, amely magával hozza a természetes és a mesterséges környezet, a társadalmi miliő, a társadalmi, gazdasági stb. elvárások, valamint az emberi kapcsolatok, és mindezekkel együtt az életforma megváltozását. A modern ember alapvetően átmeneti élethelyzetben van, melyet ismétlődő újrakezdések jellemeznek. A helyhez kötöttség gyengülése és a változási készség erősödése önmagában is fontos tény. Külön figyelmet érdemel, hogy a helyváltoztatás milyen változásokkal jár az ember életében, kapcsolati rendszerében, feladatainak ellátásában. Ez az alaptéma. Speciális eset az emigráció, illetve a más országba költözés, akár (a) azonos etnikumon belül, akár (b) kulturális váltással összekötve. Ez a speciális eset egyebek között magában foglalja a határon túlról beköltöző magyarok, az országból elvándorolt magyarok és a nem európai kultúrákból Európába jöttek életformaváltozását és ennek személyes megvalósulását, következményeit.
A doktori téma empirikus kutatást követel, és annak feltárására vállalkozik, hogy a migránsok milyen mértékben és módon jelennek meg a településeken, milyen hatással vannak a helyi társadalom életének alakulására és hogy milyen szerepet töltenek be a település társadalmi, gazdasági, politikai életben. A kutatás egyben a társadalom különféle csoportjainak térbeli elkülönülésére, a migránsok integrációját meghatározó tényezők feltárására, valamint arra irányul, hogy a migrációval járó új feladatok megoldására hogyan lehet felkészítést adni a helyi társadalom szereplőinek.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2013-05-24


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )