Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács András
A kecske XX-fordított nem korai diagnosztizálásának fejlesztése és a rendellenességtől történő mentesítési program kidolgozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
állattenyésztési tudományok
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kovács András
helyszín (magyar oldal): DE AGTC Állatgenetikai Laboratórium
helyszín rövidítés: A/142


A kutatási téma leírása:

A kecske domináns szarvatlanság P-génje hatására a 60, XX kariotípusú homozigóta (PP) egyedek hím álhermafroditává fejlődnek, melyek hím külleműek és viselkedésűek, de ejakulátumaik nem tartalmaznak ondósejteket. A termékeny szarvatlan bakok 60, XY kariotípusúak és a gén homo- (PP), vagy heterozigóta (Pp) hordozói, nőstény küllemű homozigóta nincs. A szarvatlan nőstények és a termékeny szarvatlan bakok párosítása a 12,5, ill. 25% hím álhermafrodita miatt a fenotípusos ivararány eltolódását (a normális 51% helyett 63,5-76% bak) okozza. A terméketlenség mellett a több bak is kárt okoz, mert a hasznot a tejtermékek jelentik.
A fordított nem biztos korai diagnózisa az apró Y-kr. hiánya révén állítható fel. A limfocita-tenyészetekből végzett kromoszóma-preparálásnál olcsóbb, gyorsabb és biztosabb lehet a sterilitást nem igénylő DNS-alapú diagnózis, mely Intézetünkben elvégezhető.
A mintavételeket debreceni tenyészetekben tervezzük.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2013-05-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )