Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Wiener
Hipergráfok nyomai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
computer sciences
Doctoral School of Informatics

Thesis supervisor: Gábor Wiener


Description of the research topic:

Egy S csúcshalmazon adott G hipergráf nyomán azt a hipergráfot értjük, melynek csúcshalmaza valamely S' részhalmaz, élei pedig G éleinek S'-vel vett metszetei. A terület egyik klasszikus eredménye (melyet egymástól függetlenül Sauer, Vapnik és Chervonenkis, illetve Perles és Shelah is bebizonyított) ma központi szerepet játszik a számítógépes tanuláselméletben, a diszkrét geometriában és a statisztika egyes területein.

A kiindulási hipergráf egyes tulajdonságainak függvényében (elsősorban méret) a nyomként kapott hipergráfoknak számos tulajdonságát érdemes vizsgálni, mint például a különböző élek száma vagy az élek maximális multiplicitása.

A kutatási munka célja új összefüggések feltárása az eredeti és a nyomként kapott hipergráfok között, illetve a már ismert összefügések pontosítása (becslések).

Irodalom:
Z. Füredi, J. Pach: Traces of finite sets: extremal problems and geometric applications, in: Extremal Problems for Finite Sets, Bolyai Society Mathematical Studies 3, 1991, 251-282.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2008-05-20


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )