Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Wiener Gábor
Hipergráfok nyomai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Wiener Gábor


A kutatási téma leírása:

Egy S csúcshalmazon adott G hipergráf nyomán azt a hipergráfot értjük, melynek csúcshalmaza valamely S' részhalmaz, élei pedig G éleinek S'-vel vett metszetei. A terület egyik klasszikus eredménye (melyet egymástól függetlenül Sauer, Vapnik és Chervonenkis, illetve Perles és Shelah is bebizonyított) ma központi szerepet játszik a számítógépes tanuláselméletben, a diszkrét geometriában és a statisztika egyes területein.

A kiindulási hipergráf egyes tulajdonságainak függvényében (elsősorban méret) a nyomként kapott hipergráfoknak számos tulajdonságát érdemes vizsgálni, mint például a különböző élek száma vagy az élek maximális multiplicitása.

A kutatási munka célja új összefüggések feltárása az eredeti és a nyomként kapott hipergráfok között, illetve a már ismert összefügések pontosítása (becslések).

Irodalom:
Z. Füredi, J. Pach: Traces of finite sets: extremal problems and geometric applications, in: Extremal Problems for Finite Sets, Bolyai Society Mathematical Studies 3, 1991, 251-282.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2008-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )