Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Dávid Szeszlér
Kombinatorikus algoritmusok a 3-dimenziós VLSI-huzalozásban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
computer sciences
Doctoral School of Informatics

Thesis supervisor: Dávid Szeszlér


Description of the research topic:

A nagy bonyolultságú integrált (avagy angol rövidítéssel: VLSI) áramkörök tervezése egyike a legszélesebb területeknek, ahol a kombinatorikus optimalizálás módszereit a gyakorlatban is alkalmazzák. Az utóbbi néhány évtizedben számtalan eredmény született ebben a témában. Hosszú a listája az erről a területről származó NP-nehéz problémáknak is, ezek kezelésére gyakran igen jó teljesítményű heurisztikus algoritmusok ismeretesek.

Az utóbbi két évtized technológiai fejlődése a nagybonyolultságú hálózatok huzalozásának kutatását egyre inkább a „valódi” 3-dimenziós kérdések vizsgálata felé tolja el. A háttérben számos gráfelméleti eszközökkel vizsgálható kérdés húzódik meg, például: ha egy térbeli kockarács felületén adottak páronként diszjunkt csúcshalmazok, összeköthetők-e ezek a rács belsejében haladó, páronként csúcsdiszjunkt fákkal? A kérdés már csúcspárok (és az őket összekötő csúcsdiszjunkt utak) esetén is érdekes.

A kutatási munka célja a szakirodalom ilyen irányú eredményeinek feldolgozása és új kutatási eredmények elérése.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2008-05-20


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )