Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szeredi Péter
Deklaratív programozás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szeredi Péter


A kutatási téma leírása:

A deklaratív programozás (DP) a számítástudomány azon ága, amely deklaratív programozási nyelvekkel, módszerekkel és eszközökkel foglalkozik. A hagyományos, imperatív, parancsokat alkalmazó nyelvekkel szemben egy deklaratív nyelven írt program kijelentõ módú állításokból áll. A deklaratív nyelvek jelentéstana (szemantikája) viszonylag egyszerûen definiálható, és a végrehajtási mechanizmusuk is értelmezhetõ matematikai következtetési folyamatként.
A deklaratív programozás két fõ iránya a logikai programozás (LP) és a funkcionális programozás (FP). A logikai programozás fontos kiterjesztése a korlát-logikai programozás (Constraint Logic Programming, CLP), amely egy adott speciális területen különösen hatékony következtetési módszereket nyújt.
A pályázó feladata bekapcsolódni a tanszéken a deklaratív programozás területén folyó kutatásokba, elsõsorban az alábbi résztémákban:
- Deklaratív nyelvek és megvalósítási módszereik (elosztott és párhuzamos megvalósítások, részleges kiértékelés, absztrakt interpretáció stb.).
- Különbözõ deklaratív módszerek, irányzatok egyesítése illetve együttes használata (pl. különféle korlát-programozási eszközökre).
- A szemantikus világháló és matematikai alapjai (OWL – Web Ontology Language, leíró logikák és következtető algoritmusaik stb.).
- A deklaratív nyelvek és a szemantikus technológiák alkalmazása, például információ-integrációs eszközök fejlesztésében.
Alapozó irodalom: Logic, Programming and Prolog (2nd edition) by Ulf Nilsson and Jan Maluszynski; John Wiley & Sons Ltd., 1995, http://www.ida.liu.se/~ulfni/lpp/

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2008-05-20


2023. X. 03.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2023. december 5-én, kedden 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )