Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szemmelveisz Tamásné
Szűcs István
Szilárd tüzelőanyagok, biomasszák begyulladási és tökéletes égési körülményeit biztosítő tűzterek kifejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Kerpely Antal Anyagtudományok és -technológiák Doktori Iskola

témavezető: Szűcs István
társ-témavezető: Szemmelveisz Tamásné
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar
helyszín rövidítés: MEMAK


A kutatási téma leírása:

Szilárd tüzelőanyagoknak a tűztérbe adagolása után először a nedvesség, majd az anyag hőmérsékletének fokozatos növekedésével az illó komponensek lépnek át a gázfázisba. Nagy nedvességtartalmú anyagoknak, különösen a biomasszáknak a tűztérbe juttatásakor a hőmérséklet gyakran nem éri el az illó komponensek gyulladási pontját, emiatt azok elégetlenül, sok esetben korom képződéssel távoznak a füstgázokkal. A begyulladási folyamatok elhúzódása a berendezés hőteljesítményét csökkenti, az éghető komponensek a hőtechnikai hatásfokot jelentős mértékben rontják és mindezeken túl komoly légszennyezést okoznak.
A vizsgálatok célja a szilárd tüzelőanyagok begyulladását és tökéletes égését elősegítő anyagú és geometriájú tűztér szerkezetek kifejlesztése. A kutatási feladat megoldásához a tűztér alakjának a gázok áramlására és a hőtranszport folyamatokra gyakorolt hatását is tanulmányozni kell. Az elméleti összefüggések mélyebb vizsgálatához célszerűnek látszik speciális (pl. véges elemes/térfogatos alapokon nyugvó) szoftver alkalmazása, amihez az Energia- és Minőségügyi Intézetben a feltételek adottak.


Jelentkezési határidő: 2012-05-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )