Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Martos Tamás
Személyes célok és életcélok szerepe a pozitív lelki egészségben: egyéni, társas és társadalmi megközelítések

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
szociológiai tudományok
Mentális egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Martos Tamás
helyszín (magyar oldal): SE EKK, Mentálhigiéné Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A lelki egészséggel és boldogsággal foglalkozó újabb kutatásokban nagy hangsúlyt helyznek a pozitív lelki egészség definiálására és összetevőinek azonosítására. Az egyik legáltalánosabban elfogadott felosztás szerint a pozitív lelki egészséget egyrészt az elégedettséghez és a pozitív érzések gyakori átéléshez kapcsolják (szubjektív, hedonikus jóllét), másrészt az értelmes, bevonódáson, aktív önkifejezésen alapuló élethez társítják (eudaimonikus jóllét).
Számos kutatás igazolta, hogy a pozitív lelki egészség elérésének és megtartásának fontos tényezői a személy különféle céljai, a célokhoz kapcsolódó értékelések, érzelmi, kognitív és társas folyamatok. A személyiség ugyanis olyan önszabályozó rendszer, melynek az egyik fontos alrendszere a célok felállítása és megvalósítása. A célok jelentőségét a pozitív lelki egészség szempontjából három szinten lehet leírni: 1) az emberi személyiség és magatartás szintjén befolyásolják a szubjektív élmény szerveződését, részt vesznek a magatartás irányításában, sikeres, autonóm módon szabályozott megvalósításuk pedig hozzájárul a az értelmes 2) fontos elemei a társas kapcsolatok működésének (közös célok), valamint 3) kölcsönhatásban állnak a társadalom és kultúra működésével is. Ezeken a területeken több olyan kutatási részterület, kérdés is megfogalmazható, melyeket a korábbi kutatások nem tisztáztak, és melyeket a doktori programba bekapcsolódó PhD hallgatók kidolgozhatnak, elmélyíthetnek.
1. (az emberi személyiség és magatartás szintjén): a személyes célok és életcélok szerepe a krízisállapotokkal való megküzdésben és a poszttraumás növekedésben, különös tekintettel a célok spirituális tartalmára és motivációjára; a célok módosításának lehetőségei és hatásai a segítő kapcsolatokban, ezek kapcsolata a pozitív lelki egészséggel
2. (társas kapcsolatok szintjén) a személyes célok és életcélok szerepe a párkapcsolatokban és a családban – a társas támogatás és gátlások rendszerei, ezek kapcsolata a pozitív lelki egészséggel;
3. (a társadalom és kultúra szintjén) a személyes célokat és életcélokat befolyásoló kulturális hatások azonosítása, azoknak a közösségi és társadalmi folyamatoknak a vizsgálata, melyek hozzájárulnak az egyéni célok kialakításához és ilyen módon befolyásolják a pozitív lelki egészség elérésének lehetőségeit is.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2012-05-25


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )