Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A mentálhigiénés jellemzők mérésének módszertana, képzések eredményességének vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
szociológiai tudományok
Mentális egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Ittzés András
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem, Egészségügyi Közszolgálati Kar
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Sok más területhez hasonlóan a mentálhigiénés és spirituális jelenségek vizsgálatának is egyik fő kérdése a „mérhetőség”. Ez a fogalom lehet a témamegjelölésben szereplő több lehetséges irányt összekötő közös fonal. A mérhetőség kérdése akár egyének, akár csoportok szintjén, tevékenységekre vagy képzésekre vonatkozóan felmerülhet.
Szükséges a vizsgálni kívánt fogalmak elméleti megközelítése, ugyanakkor mindenképpen hangsúlyossá kell válnia e kérdések kapcsán az adekvát módszertannak. Megfelelő módszerek kialakítása, átvétele, finomítása, standardizálása sokat lendíthet az e területeken folyó szerteágazó kutatásokon, de önmagában véve is komoly tudományos eredményeket hozhat. A meghirdetett téma magában foglalja a társadalomtudományi kutatás módszertanának (kérdőív-összeállítás, interjúkészítés stb.) alkalmazását, illetve az adatgyűjtés és adatfeldolgozás megfelelő szintű felhasználását, beleértve a szóba jövő statisztikai módszereket.
Mind a mentálhigiéné, mind a spiritualitás olyan terület, amelyeken nemzetközi viszonylatban is felfutóban vannak a módszertani kutatások, ha egyáltalán vannak. A mentálhigiénének leginkább megfelelő angol kifejezés (mental health) sokaknak nem is azt az általános, interdiszciplináris megközelítésű fogalmat jelenti, amely a magyar szakirodalomban, s jelentős részben a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének munkáiban megjelenik. A spiritualitás viszont – a vallásossággal párhuzamosan, de attól elkülönítve – éppen angolszász nyelvterületen kerül egyre gyakrabban a középpontba. Ez olyan dimenziót jelent, amelyet mind a különböző területeken működő mentálhigiénés szakembereknek, mind a kimondottan e terület iránt elkötelezett lelkigondozóknak figyelembe kell venniük a klienskapcsolatokban. A spiritualitás kérdésének vizsgálata már megindult intézetünkben, amihez jól kapcsolódhatna akár több doktori munka is.
A képzések hatékonyságvizsgálatának módszertana külön (al)témaként is meghirdethető lenne. Mivel azonban átfedésben van különböző jellemzők mérésének módszertanával és előzetesen nehéz felmérni az ez irányban várható érdeklődést, a közös témamegjelölés mellett döntöttünk. A képzések hatékonyságvizsgálata a minőségügy általános elterjedése miatt is fontos terület, különösen az újabb átalakulásban levő és új képzési formákat kialakító magyar felsőoktatásban. Intézetünk már korábban úttörő lépéseket tett új szakirányú továbbképzések kidolgozásával és beindításával, melyek megfelelő szintű evaluálása eddig is fontos feladatunk volt. Ezeket az eredményességvizsgálatokat számos korábbi, és néhány megjelenés alatt álló publikáció is jelzi.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2012-05-25


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )