Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Átlátszó anyagok közvetett lézeres megmunkálása: rácskészítés optikai, spektroszkópiai alkalmazásokhoz

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
fizikai tudományok
Fizika Doktori Iskola

témavezető: Vass Csaba
helyszín (magyar oldal): SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Napjainkban számos területen alkalmaznak az ultraibolya tartományban is átlátszó, optikailag kiváló minőségű, kémiailag stabil, semleges és ellenálló anyagokat. A hagyományos felhasználási területek mellett (nagy teljesítményű lézer optikái, UV optikák) néhány új területen is alkalmaznak ilyen dielektrikumokat: alapanyaga lehet a mikrofluidikában használt eszközöknek, valamint mikrooptikai elemeknek is: magas roncsolási küszöbbel rendelkező transzmissziós ultraibolya rácsok, nyalábhomogenizátorként működő Fresnel- és mikrolencsesorok, vagy egyéb egyedi diffraktív és refraktív mikrooptikai elemek.
Korábbi kutatásaink bizonyítják, hogy átlátszó anyagok megmunkálására a legtöbb lehetőséggel és előnnyel kecsegtető, rugalmas technika a lézeres hátsó oldali folyadékos maratás, a LIBWE. Segítségével akár 50 nm vonalszélességű struktúrák készíthetők.
A doktoranduszhallgató feladata, hogy különböző optikai és spektroszkópiai alkalmazásokhoz készítsen rácsokat átlátszó anyagok, vékonyrétegek felszínébe (pl. transzmissziós rácsok, polarizátorok, ráccsatolt sík hullámvezetők készítése).

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2012-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )