Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Moskát Csaba
Kakukk parazitizmus nádirigón: adaptációs mechanizmusok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
környezettudományok
Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola

témavezető: Moskát Csaba


A kutatási téma leírása:

A költésparazita kakukk (Cuculus canorus) más madárfajok fészkébe csempészi tojását, melyet a gazda költ ki és neveli fel a fiókát. Magyarországon a nádirigót (Acrocephalus arundinaceus) szokatlanul erősen parazitálja a kakukk, a szokásos 1-10%-os parazitáltsági ráta helyett 50-70%-ban. A témán belül számos résztéma különíthető el. (1) A tojásalak kutatás során a kakukk és gazdafajainak tojásalak adaptációját elemezzük, mely elősegítheti a parazita tojás nehezebb felismerhetőségét és az optimális alak nagyobb kelési sikert okozhat. (2) A gazdamadár énekhangja, mint a szülői képességek indikátora. A költésparazita esetleg felhasználja a gazda parentális képességeinek indikátorát a gazdaválasztás során. (3) Metapopulációs modellek. A parazitizmus fenntartásában - különösen magas parazitáltsági ráta esetén – szomszédos szubpopulációkból beáramló gazdák stabilizálhatják a gazdapopulációt, mely hatással lesz a tojásmimikri alakulására is. (4) Tojásmimikri, párhuzamos koevolúció. Mivel Japánban és Magyarországon is a nádirigó gyakran parazitált gazdafaj, s mindkettő populációt ugyanazon kakukkfaj parazitálja, ezért a két távoli területen érdemes megvizsgálni a tojásmimikri alakulását. Kérdéses, hogy a két eltérő kakukkos történeti háttérrel rendelkező területen hasonló módon, vagy alternatív utakon zajlik a gazda-költésparazita koevolúció.
Társtémavezető: Barta Zoltán

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2008-01-31


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )