Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mester Gyula
Humanoid robotok ütközésmentes irányítása ismeretlen változó környezetben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Mester Gyula


A kutatási téma leírása:

: A kutatási terv magába foglalja a lépegető humanoid robotok kinematikáját, dinamikáját és irányítását. A lépegető robotok mechanikai rendszerének mozgási módja, a lépegetés, a többi típusú mobil robotokhoz viszonyítva eltérő problémákat vet fel a dinamikai, irányítási, stabilitási, mozgástervezési és járáshatékonysági szempontokból. A kutatási téma célja kétlábú lépegető robotok robotok ütközésmentes mozgásirányítása ismeretlen statikus és mozgó akadályok környezetében. Dinamikai modellfejlesztése, hatékony irányítási, mozgástervezési algoritmusok kidolgozása és továbbfejlesztése stabilitási és járáshatékonysági szempontokból.

A téma kutatási feladatterve:
1) Irodalomkutatás: a lépegető robotok nemzetközi és hazai kutatási előzményei bibliográfiai adatokkal alátámasztva.
2) A lépegető robotok alapkutatási jellegének és eredetiségének meghatározása.
3) A kutatások várható elméleti és gyakorlati jelentőségének meghatározása.
4) A korszerű lépegető kétlábú robotdinamikai modellek áttekintése, fejlesztése és alkalmazása stabilitási, mozgástervezési és járáshatékonysági szempontokból.
5) A korszerű lépegető kétlábú robotirányítási modellek áttekintése, összehasonlítása, fejlesztése és alkalmazása stabilitási, mozgástervezési és járáshatékonysági szempontokból.
6) A lépegető kétlábú robotdinamikai modellek és irányítási algoritmusok szoftver implementációja, járásanalízis elvégzése, a szoftver tesztelése.
7. Humanoid robotok ütközésmentes mozgásának mozgásszimulácója.
7) A humanoid robotvizsgálatok megvalósítása, az újonnan kifejlesztett módszerek tesztelése valós rendszeren.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2010-12-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )