Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pitlik László
Startégiai döntések automatizált előkészítése hasonlóságelemzéssel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Pitlik László


A kutatási téma leírása:

A tényekre alapozott szakpolitizálás kultúrája szerény hazánkban - állítja az NKTH és a háttér-tanulmányt kidolgozó IKU. Ezen anomália feloldására kidolgozott saját online és offline elemző keretrendszer (http://my-x.hu) alkalmazása számos univerzális jellgű probléma kapcsán lehetséges: ezek egyike a stratégiai döntések tény-vezérelt megalapozása, mely magában foglalja a teljes előrejelzési, termelési függvény-generálási kérdéskört. A Hallgató potenciális feladata (vö. http://miau.gau.hu/miau/131/e-quilibrium), hogy feltárjon egy adott objektumcsoportot (pl. országok, régiók települések, vállalkozások, személyek). Az objektumok ismeretében kiépítsen egy adatbázist az objektumokról szóló attribútumok értékeiből. Az így létrejött adatvagyont elemezze annak érdekében, hogy az egymással összehasonlítható objektumok által kialakított erőtér egyensúlyi erőtereit beazonosítsa.
Az erőterek alapján következtetéseket vonjon le az egyes objektumokra, objektumcsoportokra ható változások várható irányáról, ill. a változás mértékéről és időbeli lefutásáról. Alkossa meg az értelmezések szövegsablonjait és ezek hozzárendelési szabályrendszereit. Az adatvagyon kiegészíthető a környezeti/esemény-változók mellett döntési változókkal, vagyis szimulátorok, robot-szakértők építése ajánlott. Az elemzések célcsoportjai a döntéshozók, döntéselőkészítők. A bizonyítottan meghaladni kívánt best practice bármely más módszertan által kínált előrelátási pontosság.Kapcsolódó publikációk:

Vezércikk-sorozat: http://miau.gau.hu/miau2009/index.php3?x=e080
Adatbázis és tanulmány-sorozat: http://miau.gau.hu/dipo
Módszertani ajánlások: http://miau.gau.hu/myx-free
(Pályázat: http://miau.gau.hu/miau/131/e-quilibrium)

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2010-05-31


2020. VI. 25.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2020. július 10-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )